وکیل متخصص کمیسیون ماده 5 شهرداری
وکیل متخصص کمیسیون ماده 5 شهرداری : شهرداری ها یکی از مهمترین ارگان های داخل کشور هستند که وظایف متعددی را در قالب تشکیل کمیسیون ها بر عهده گرفته اند. وظیفه کمیسیون ماده 5 شهرداری مسئله ایست که قصد داریم تا در این مقاله به بررسی آن بپردازیم.
اعضای ماده 5 کمیسیون شهرداری در تهران و سایر استان ها، وظیفه اصلی کمیسیون ماده 5 شهرداری، اطلاعاتی راجع به طرح ها تفصیلی، اقدامات این کمیسیون در سطح شهرها و استان ها و همچنین نحوه اعتراض به مصوبات و اقدامات وکیل کمیسیون ماده 5 شهرداری را در ادامه تشریح خواهیم کرد.
منظور از کمیسیون ماده 5 شهرداری چیست؟
این کمیسیون اصطلاحاً به عنوان کمیسیون تغییر کاربری اراضی معروف می باشد بنابراین همانگونه که مشخص است هدف اصلی از تاسیس این ماده و کمیسیون ماده 5، همان مسئله تغییر کاربری اراضی است اما اینکه کمیسیون فوق چگونه تشکیل می شود و اقدامات خود را به چه صورت انجام می دهد مسئله ایست که در مباحث بعدی به آن ها اشاره خواهیم کرد.
همچنین بخوانید در : وکیل کمیسیون ماده 100 شهرداری
اعضای کمیسیون 5 چه کسانی هستند؟
اعضای کمیسیون ماده 5 شهرداری در تهران و شهرستان ها تا حدی بایکدیگر تفاوت دارند. اعضای این کمیسیون در استان ها و شهرستان هایی به غیر از تهران عبارتند از:
- استاندار یا معاون عمرانی او به عنوان رییس کمیسیون
- شهردار
- یک نماینده از جانب وزارت راه و شهرسازی
- یک نماینده نیز از جانب وزارت جهاد کشاورزی
- یک نفر عضو به عنوان نماینده میراث فرهنگی
- نماینده شورای اسلامی شهر
- نماینده سازمان نظام مهندسی متخصص در معماری یا شهرسازی
اعضای کمیسیون ماده 5 در تهران چه کسانی هستند؟
معاونین ذی ربط وزراء مسکن و شهرسازی کشور، نیرو، جهاد کشاورزی و همچنین معاونین رؤسای سازمان های حفاظت محیط زیست و میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و شهردار تهران (به عنوان رئیس کمیسیون) و رئیس شورای اسلامی شهر تهران که البته حق رأی ندارد اعضاء کمیسیون می باشند. در صورت عدم حضور نماینده شورای اسلامی شهر در تهران، نماینده وزیر کشور و در سایر شهرها نیز نماینده معرفی شده از سوی استاندار در کمیسیون ذی ربط شرکت خواهد نمود.
وظیفه اصلی کمیسیون ماده 5 شهرداری چیست؟
بعد از آشنایی کلی با کمیسیون تغییر کاربردی به سوال اصلی مقاله بازمی گردیم که در خصوص وظیفه این کمیسیون است. به طور خلاصه وظیفه کمیسیون ماده 5 شهرداری، تغییر و تصویب طرح های تفصیلی است. بدین صورت که تغییرات نقشه های تفصیلی اگر بر اساس طرح جامع شهری مؤثر باشد باید به تأیید مرجع تصویب کننده طرح جامع که همان شورای عالی شهر سازی و معماری ایران یا مرجع تعیین شده از طرف شورای عالی می باشد برسد.
طرح تفصیلی چیست؟
کشورها برای پیشبرد اهداف خود نیاز به ایجاد تغییراتی در سطح شهرها و استان ها دارند. این طرح ها زمانیکه در ابعاد گسترده و زیر نظر وزارت کشور طراحی می شوند به طرح جامع شهری شهرت پیدا می کنند اما برای اجرا به نهادهای کوچکتر همانند شهرداری ها فرستاده می شوند تا در آنجا جزییات کار سنجیده شده و در نهایت طرح تفصیلی شکل بگیرد. طرح تفصیلی باید در راستای اجرایی کردن طرح های جامع باشد.
بنابراین بعد از طرح های جامع این بار نوبت به تهیه و تصویب طرح های تفصیلی در شهرداری ها می رسد. طرح های تفصیلی در واقع جزئیات طرح های جامع را روشن می کنند. این طرح ها در سطح هر استان تهیه شده و کار تهیه و تنظیم را مهندسین متخصص و شهرساز بر عهده دارند. در طرح جامع ذکر می شود که چه مهندسینی باید تهیه و تنظیم طرح تفصیلی را برعهده بگیرند.
تعیین کاربری مسکونی در شهرها بر اساس طرح های تفصیلی چگونه است؟
همانطور که گفته شد بعد از تهیه طرح های جامع ، نوبت به تهیه طرح تفصیلی می رسد. در طرح های تفصیلی کلیه ضوابط و مقررات مربوطه در حد پلاک ثبتی و کاربری هر ملک در شهر مورد نظر بدون احتساب مالکیت آنها مشخص می شود. در این زمینه تغییر، اصلاح و ترمیم طرحهای تفصیلی تابع ضوابط طرح جامع شهرها است. کمیسیون ماده پنج شهرداری (کمیسیون تغییر کاربری) در چهارچوب قوانین موضوعه برای تهران و سایر شهرها به صورت جداگانه تشکیل می شود؛ هرچند این کمیسیون ها از نظر موقعیت مکانی با یکدیگر تفاوت دارند اما وظیفه آنها مشترک است.
اقدامات اساسی کمیسیون ماده 5 در استان ها کدامند؟
اقدامات بسیار زیادی در کمیسیون تغییر کاربری صورت می گیرد اما اگر بخواهیم اساسی ترین و مهمترین اقدامات صورت گرفته در این کمیسیون را ذکر نماییم باید به موارد ذیل اشاره کنیم.
- طرح های تفصیلی شهری و تغییرات غیر اساسی مربوط به آنها در هر استان بررسی می شود.
- صورتجلسات مورد نظر در محل کمیسیون ماده 5 تنظیم شده و سپس با رای اکثریت اعضاء به تصویب می رسند.
- صورتجلسات مورد نظر باید حداکثر ظرف یک هفته توسط دبیرخانه، برای اعضاء ارسال گردد.
- پس از گذشت سه هفته، در صورت عدم اعلام مغایرت اساسی توسط دفتر نظارت بر طرحهای توسعه و عمران وزارت راه و شهرسازی ، مدارک مورد نظر به مهر دبیرخانه ممهور شده و بعد از امضاء استاندار ابلاغ می گردد.
- مدت زمان انجام کار نیز بین 3 تا 4 ماه در نظر گرفته شده است.
شکایت از کمیسیون ماده 5 در کجا رسیدگی می گردد؟
سوال نهایی این است که چگونه می توان به مصوبات و اقدامات کمیسیون ماده 5 شهرداری اعتراض نمود؟ عمده شکایات مطروحه علیه کمیسیون 5 از نظر صلاحیت در دیوان عدالت اداری مطرح می شوند. شکایات مطروحه در این دیوان به صورت آنلاین و غیرحضوری هستند. در موارد محدودی ممکن است که دعوی علیه کمیسیون 5 جنبه ترافعی داشته باشد که البته در این حالت در صلاحیت دادگاه های عمومی است. بهتر است در این زمینه از خدمات یک وکیل حرفه ای و آشنا به کمیسیون ماده 5 بهره مند شوید .
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.