مجازات مشارکت و معاونت در قتل
مجازات مشارکت و معاونت در قتل : یکی از مهمترین جرائم علیه نفس و حیات انسان، جرم قتل است که در قانون به یکی از اشکال قتل عمد، قتل شبه عمد و قتل خطای محض تقسیم می شود. آن چیزی که باعث می گردد در باب قتل با مسئله مشارکت و معاونت مواجه شویم وقوع قتل عمد است. همه ما می دانیم که مجازات قتل عمد طبق قانون و شرع ، قصاص است اما اگر ولی دم رضایت دهند می توان به پرداخت دیه اشاره نمود که با توجه به جنسیت مقتول، متفاوت است بدین صورت که دیه زن، نصف دیه مرد است .
مسئله ای که در این مقاله مورد توجه ما قرار گرفته است بررسی مجازات مشارکت و معاونت در قتل می باشد. مشارکت در یک جرم با مسئله معاونت متفاوت است و این امر نیز باعث شده است تا میزان مجازات افراد نیز متفاوت باشد. در این مقاله ابتدا به بررسی جرم معاونت و مشارکت و بیان تفاوت آن ها می پردازیم و در نهایت میزان مجازات هر کدام از این جرائم را در خصوص ارتکاب قتل عمد بررسی خواهیم کرد .
تفاوت مشارکت و معاونت در قتل
در وقوع یک قتل به صورت عمدی، وجود چند عنصر ضروری است. اول اینکه فردی باید در قالب مقتول وجود داشته باشد. دوم اینکه فردی به عنوان قاتل و با سوء نیت مبادرت به قتل فرد مقابل می نماید. در این شرایط و در صورتی که قاتل تنها یک نفر باشد می توان قاتل را مباشر جرم قلمداد کرد .
در جرم فوق می توان شاهد وجود عناصر دیگری بود که از جمله آن ها شریک جرم قتل و معاون جرم قتل است . مشارکت در قتل بدین صورت که چندین نفر مبادرت به قتل یک نفر می کنند خواه اینکه عمل همه آن ها برای قتل لازم باشد یا خیر. بدین صورت که مشارکت در قتل باید به صورت مستقیم صورت گیرد اما معاونت این گونه نیست .
در جرم معاونت ، مجرم سعی می کند از طریق تهدید ، تطمیع ، ترغیب و یا تهیه وسایل قتل ، وقوع این جرم را تسهیل نماید . البته افعالی همانند تهدید ، تطمیع یا ترغیب زمانی به عنوان معاونت در جرم شناخته می شوند که با توجه به عرف و یا شخصیت مجرم یا قاتل ، بتوان آن را دلیل محکمی برای وقوع قتل قلمداد نمود. مقدم بودن افعال فوق بر جرم قتل و همچنین نیت محکوم علیه نسبت به وقوع قتل نیز از جمله مهمترین شروط ممکن برای معاونت در قتل عمد است.
مجازات مشارکت در جرم قتل
مشارکت در قتل به معنای قاتل بودن است. حال ممکن است فعلی که یکی از افراد انجام داده است سبب مرگ نبوده و فعل یکی دیگر از افراد دلیل واقعی مرگ باشد. به عنوان مثال سه نفر با افعال مختلف سعی در زمین گیر کردن قربانی می کنند و در نهایت گرفتن جان قربانی توسط یکی از آن ها صورت می گیرد.
در خصوص مثال فوق می توان به این نمونه اشاره کرد که اگر یکی از طرفین به قربانی چند ضربه چاقو بزند و یکی از آن ها مقداری بنزین روی او ریخته و نفر سوم نیز با روشن کردن کبریت باعث سوختن مقتول شود همه آن ها به جرم مشارکت در قتل به قصاص محکوم می شوند چرا که فعل همه آن ها واجد عنصر مادی جرم قتل است.
اجرای حکم قصاص در خصوص افراد فوق کار راحتی نمی باشد چرا که اولیا دم باید دیه دو نفر را بپردازند تا حکم قصاص در خصوص آن ها اجرا شود. این در حالیست که در صورت بخشش از جانب اولیا دم، شرکای قتل موظف به پرداخت دیه مقتول هستند. در واقع هر کدام از آن ها موظف به پرداخت یک سوم از دیه مقتول می شود مگر اینکه اولیا دم برای پرداخت دیه به نحو دیگری دستور دهد.
مجازات معاونت در قتل
فردی که به عنوان معاون در قتل شناخته می شود اصولاً در صحنه جرم حضور ندارد اما با اعمال و افعالی که انجام داده است وقوع فعل مجرمانه را برای قاتل یا قاتلین راحت تر نموده است. مطابق قانون مجازات اسلامی، در جرائمی که مجازات قانونی آن ها سلب حیات است همانند قتل عمد، مجازات معاون جرم، حبس تعزیری درجه دو یا سه خواهد بود. حبس تعزیری درجه دو عبارت است از حبس بین ١۵ تا ٢۵سال و حبس تعزیری درجه سه عبارت است از حبس بین ۱۰ تا ١۵سال.