حق حبس زن

حق حبس زن : حق حبس زن : تعریف حق حبس : قانون مدنی در ماده 1085 از حق حبس زن نام برده است با این توضیح که زن می تواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفاء وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود .

چنانچه قسمتی از مهر حال و قسمتی از آن مؤجل باشد حق حبس زن فقط نسبت به قسمتی که حال است ، حاصل می شود و پس از دریافت آن قسمت ،دیگر زن نمی تواند از ایفاء وظایف زناشویی سر باز زند .

اگر مهر مؤجل باشد و زمان آن سپری شود و شوهر در این مدت تمکین نخواسته باشد ، زن نمی تواند پس از حال شدن مهر به حق حبس استناد کند زیرا قصد مشترک طرفین این بوده است که تمکین مقدم بر پرداخت مهر باشد .

 

حق حبس زن

 

آیا تقسیط مهریه از طرف دادگاه موجب سقوط حق حبس زن می گردد ؟

مطابق نظر مشهور فقها ، تقسیط مهریه و دادن مهلت به مرد از سوی دادگاه ، مسقط حق حبس نیست و نباید آن را با مهر مؤجل قیاس کرد . به عبارت دیگر اگر چه اعسار ، زوج را از پرداخت مهریه به نحو یکجا معاف می کند ولی زوجه را مجبور به تمکین نمی کند ؛ بنابراین حق حبس اعم است از اینکه زوج معسر باشد یا توانگر مگر آنکه پرداخت مهریه منوط به تمکن مالی شوهر باشد (عند الاستطاعه ) .

 

آیا حق حبس برای مرد وجود دارد ؟

با توجه به آیه چهارم از سوره نساء ، مهریه یک سنت اسلامی و الهی است و شوهر برای بیان صدق رفتارش به زن می پردازد و در مقابل عوضی نیست ؛ بنابراین حق حبس یک قاعده استثنائی ومختص زوجه می باشد و نمی تواند از آن استفاده کرده و مثلاً پرداخت مهر را منوط به تمکین زن نماید . چنانچه مهر در عقد تعیین نشده باشد یا عدم تعیین مهر شرط شده باشد ، زن نمی تواند تا تعیین و تسلیم مهر از تمکین امتناع کند و به عبارت دیگر حق حبس ندارد.

 

اثر تمکین ارادی :

اگر زن قبل از اخذ مهر به اختیار خود به ایفاء وظایفی که در مقابل شوهر دارد قیام نمود دیگر نمی تواند از حق حبس خود استفاده کند اما حقی که برای مطالبه مهریه دارد ساقط نمی شود ؛ بنابراین حق قانونی ایجاد شده ساقط نمی شود مگر با رضایت ذی حق یا به حکم قانون . پس چنانچه زن مکره به تمکین شده باشد ، موجب سقوط حق حبس نخواهد شد .

 

اعلام تمکین از طرف زن و سقوط حق حبس زن:

همین که زن اراده و رضایت خود مبنی بر تمکین را اعلام نماید ، ولو آنکه نزدیکی صورت نگیرد ، موجب سقوط حق حبس خواهد بود .

 

جهت کسب اطلاع و قبل از اقدام به دادخواست و طرح دعوی یا دفاع در دعوی با مشاوره حقوقی متخصص در این زمینه تماس حاصل فرمایید .

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *