پیش گیری از وقوع جرم
پیش گیری از وقوع جرم : بی تردید پیشگیری ، بهتر از درمان است و به مراتب هزینه های کمتری دربر دارد . یکی از مسائل و موضوعات اساسی که امروزه در ابعاد فراملی ، ملی و منطقه ای مطرح گردیده است ، جرائم وآسیبهای اجتماعی است که عمدتاً بهداشت روانی افراد را خدشه دار میسازد. بنابراین توجه به مقولهی پیشگیری و اجرای برنامههای هدفمند جهت پیشگیری از بروز و وقــوع جــرائم و آسیبها در شـــرایط کنونی جامعـــه ضرورتـی اجتناب ناپذیر است ، در ادامه با وکیل شاه مرادی همراه باشید.
سیاست جنایی کشورهای مختلف در دهه های اخیر ، عرصه ی تقابل میان دیدگاه های کلاسیک سزاگرایانه (که مبتنی بر عبرت آموزی و بازدارندگی حاصل از مجازات) و یا رویکردهای بازپرورانه ( که تلاش آن بر اساس اصلاح مجرمان و بازگرداندن آنان به جامعه) بوده، استوار شده است . نقطه اشتراک این دو دیدگاه مداخله آن ها پس از ارتکاب جرم می باشد . با این حال ظهور دیدگاه سومی به نام “پیش گیری”، سیاستها و برنامههای نظام عدالت کیفری را دستخوش تحول کرد .
نقطه تمایز اصلی این دیدگاه نسبت به دیدگاههای بیان شده قدم گذاشتن به مراحل پیش از ارتکاب جرم است. به این ترتیب ، برنامهریزی برای کنترل جرم ، پیش از وقوع جرم صورت میگیرد و نقطهی تمرکز پلیس و دستگاه قضایی به “پیشبینی امکان ارتکاب جرم در آینده و تلاش برای مهار کردن آن” معطوف میشود .
ضرورت پیش گیری از وقوع جرم
پدیده ی بزه یکی از انکارناپذیرترین واقعیتهای جوامع است و یکی از سنجیده ترین روشها برای مهار جرم ، اعمال راهکارهای پیشگیری از وقوع جرم می باشد . بیتردید امروزه دیگر صرفاً برخورد قانونی و کیفری با مجرم و بزهکار تنها راه مداخله در کنترل آن نیست و اتخاذ تدابیر غیرکیفری برای پیش گیری ضرورتی اجتناب ناپذیر است. برخلاف تصور برخی که پیشگیری از وقوع جرم را رسالت و وظیفه نهاد یا تشکیلات خاصی می پندارند باید گفت تحقق این مهم مشارکت گسترده و عزم ملّی تمامی ارکان دولت ، جامعه و آحاد ملت را می طلبد .
مفهوم پیش گیری از وقوع جرم
امروزه زمانی که از مقوله ی پیش گیری از وقوع جرم سخن میگوییم مقصود، مجموعه فعالیتها و تدابیری است که از پایه و اساس مانع وقوع جرم و فعالیّت یافتن عمل مجرمانه میشود و با ریشه ها و علل پیدایش جرائم مبارزه می کند . نقش مسئولان و دستاندرکاران ، شناسایی علل، زمینهها و بسترهای موجد جرم و در نتیجه برنامه ریزی هدفمند جهت استفاده بهینه از ایدهها ، شرایط و امکانات موجود برای از بین بردن عوامل و زدودن آثار و پیامدهای ناشی از جرم و آسیب در جامعه و گروه هدف ، اصلاح و بازاجتماعی نمودن آسیب دیدگان از جرم است .
در این میان نقش مردم بیش از مسئولان است ، زیرا به واسطه آگاهی نسبت به حقوق و تکالیف خویش و نقش آفرینی هدفمندشان از طریق پایبندی به ایفای آنها در موقعیتها و پایگاههای اجتماعی مختلف که حسب مورد در آن قرار میگیرند ، میتوانند به نوبه خود از بروز جرم و آسیب پیش گیری نمایند . بیتردید تحقق این مهم در گرو ارتقای سطح آگاهیهای عمومی و حقوقی آحاد مردم و تنویر افکار عمومی جامعه است تا بستر لازم را برای مشارکت همگانی در فرآیند پیش گیری از وقوع جرائم و آسیب های اجتماعی فراهم نماید .
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.