ماهیت خودکشی

ماهیت خودکشی  : خودکشی که از آن به انتحار نیز تعبیر می گردد ، یک امر تصادفی نیست بلکه با هدف و نقشه قبلی توأم با میل و اراده مرتکب به وقوع می پیوندد . به همین جهت این پدیده شامل انسانی می شود که عمداً خود را بکشد ، چنانچه شخصی بر اثر تقصیر یا خطای خویش ( اقدام غیر عمد علیه خویش ) کشته شود ، بحث خود کشی مطرح نمی شود بنابراین بر عکس دیگر کشی در خود کشی عنوان غیر عمد یا خطایی وجود ندارد .

اگر چه خودکشی جرم محسوب نمی گردد ، لیکن در صورتیکه شخصی از طریق فضای مجازی معاونت در خود کشی دیگری نماید ، مطابق قانون جرائم رایانه ای مجرم محسوب می گردد . در این مقاله از وب سایت وکیل شاه مرادی به اختصار مهم ترین مباحث مربوط به پدیده خودکشی مورد بررسی قرار می گیرد .

ماهیت خودکشی

انگیزه خودکشی

انگیزه هر شخص از خودکشی متفاوت از دیگری است ، شناخت این انگیزه ها به خصوص در پیش گیری از وقوع خود کشی حائز اهمیت است ، به همین جهت انواع مختلف از خودکشی مطرح می شود که مهم ترین آن به شرح ذیل است :

1. خود کشی ناشی از انگیزه آنی

در این مورد شخص دستخوش فشار درونی ناگهانی می گردد و بی مقدمه اقدام به خودکشی می نماید .

2. خود کشی بر اثر ترس

موارد بسیاری وجود دارد که انگیزه خود کشی بر اثر ترس از پذیرش مسئولیت های زندگی عادی است ، که غالباً هم بر اساس فقر مالی پیش می آید .

3. خود کشی عصبی

شخص دچار حزن و اندوه شده یا اختلالات دیگر روانی منجر به ایجاد قصد خود کشی شده است .

انواع خود کشی

خود کشی به ۳ دسته تقسیم می گردد ؛

  1. خود کشی کامل : خود کشی که منجر به مرگ مرتکب می شود ،
  2. خود کشی ناقص : اقدام به خودکشی صورت می گیرد ولی به هر دلیل عمل شخص منجر به فوت نمی گردد ،
  3. خود کشی احساسی : در این حالت تنها تمایل به خودکشی در شخص وجود دارد و به مرحله ظهور و اقدام نرسیده است .

ضمانت اجراهای حقوقی و کیفری خود کشی

ضمانت اجراهای خودکشی به دو دسته اصلی تقسیم می گردد که به شرح ذیل است :

۱_ در صورت زنده ماندن شخص

سقوط وصف عدالت در پذیرش شهادت ، مستفاد از ماده ۱۷۷ قانون مجازات اسلامی یکی از شرایط لازم جهت پذیرش شهادت شرعی ، عدالت شاهد در زمان ادای شهادت است ، هم چنین مطابق ماده ۱۸۱ قانون فوق الذکر برای عادل شخصی است که گناه کبیره مرتکب نگردد و اصرار بر گناه صغیره نیز نداشته باشد ؛ از آنجا که خود کشی از گناهان کبیره محسوب می گردد ، لذا خود کشی کننده اگر زنده بماند فاقد وصف عدالت بوده و نمی تواند ادای شهادت نماید .

۲_ در صورت فوت شخص

الف ) انتفاء بیمه عمر

مطابق ماده ۲۷ قانون شرایط عمومی بیمه های جامع عمر و پس انداز ، چنانچه بیمه گذار طی دو سال از شروع بیمه خودکشی کند ، بیمه گر هیچ تعهدی در قبال اشخاص تحت پوشش بیمه نداشته و تنها مسئول باز پرداخت سرمایه اخذ شده را دارد .

ب) بطلان وصیت

مستفاد از ماده ۸۳۶ قانون مدنی چنانچه شخصی به قصد خود کشی خود را مجروح نماید ، سپس وصیت نماید ، در صورت فوت شخص خود کشی کننده وصیت نامه وی باطل است .

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *