شرط تنصیف دارایی در سند ازدواج چیست ؟

شرط تنصیف دارایی در سند ازدواج چیست ؟

یکی از شروط مهم ضمن عقد نکاح که برای حمایت از زن در قباله های نکاح ذکر شده و معمولاً شوهر آن را می پذیرد و ذیل آن را امضاء می کند شرط انتقال تا نصف دارایی موجود شوهر به زن در صورت اقدام شوهر به طلاق است .

تعهد شوهر به انتقال تا نصف دارایی مشروط به این است که اولاً طلاق به تقاضای زن نباشد و ثانیاً تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف همسری و به اصطلاح حقوقی ناشی از نشوز زن نباشد ، با تحقق این شرایط ، شوهر باید تا نصف دارایی موجود خود را که در دوران ازدواج به دست آورده طبق نظر دادگاه به زن انتقال دهد ؛ بخش قابل انتقال ممکن است عین مال شوهر یا معادل ( مثل یا قیمت ) آن باشد .

ماهیت حقوقی شرط تنصیف

ممکن است تصور شود شرط تنصیف همان نظام اشتراک اموال موجود در حقوق فرانسه است ، به موجب مواد 1400 به بعد قانون مدنی فرانسه ، اشتراک اموال به دست آمده در دوره ازدواج ، یک رژیم قانونی پذیرفته شده است که زوجین می توانند بر خلاف آن توافق نمایند .

شرط تنصیف دارایی در سند ازدواج چیست ؟
یکی از ویژگی های حقوقی رژیم مالی در حقوق فرانسه ، اصل آزادی انتخاب رژیم مالی است ، به موجب این اصل به زن و شوهر اجازه داده می شود تا با در نظر گرفتن وضع خاص خودشان و با تصوری که از آینده خود و پایان ازدواج دارند قبل از انعقاد عقد نکاح ، با انعقاد قراردادی خودشان را تحت یک رژیم خاصی درآورند .

رژیم قانونی اشتراک اموال

در رژیم قانونی اشتراک اموال ، اموالی که زن و شوهر در دوران زناشویی تحصیل می کنند ، اموال مشترک آنها محسوب شده که پس از انحلال نکاح اصولاً بالمناصفه بین آنها تقسیم می شود .

رژیم مالی پذیرفته شده در حقوق ایران

بدون تردید رژیم مالی پذیرفته شده در حقوق ایران ، استقلال مالی زوجین می باشد که در فقه امامیه آمده است و در ماده 1118 قانون مدنی متبلور شده است ، شرط تنصیف دارایی با رژیم اشتراک اموال که یک نهاد حقوقی غربی است ، تفاوت آشکار دارد . با قبول این شرط ، هیچگونه مال مشترک بین زوجین ایجاد نمی شود و اصل استقلال و جدایی دارایی زوجین که در حقوق ایران پذیرفته شده است خدشه دار نمی گردد ؛ اموال شوهر متعلق به خود او و اموال زن نیز از آن او است .

امید شاه مرادی – وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *