حضانت : وکیل حضانت : حضانت، از لغات حقوق خانواده است و به معنای حق یا تكليف در نگهداری و سرپرستی كودك است . واژه ی سرپرستی با حضانت متفاوت است ؛ زیرا واژهٔ حضانت، مجازاً از واژه‌ای گرفته شده که به سرپرستی از کودک و بچه‌های خرد یک حیوان برمیگردد.

حضانت

حق حضانت در صورت جدايى زن و مرد :

بر اساس مواد ١١٦٨ و ١١٧٨ قانون مدنى حضانت هر طفلى از وظايف و تكاليف پدر و مادر اوست . اما در جايي كه پدر و مادر جدا از يكديگر زندگى مى كنند ، مادر تا سن هفت سالگى در نگهدارى طفل اولويت دارد و پس از آن در صورتى كه در نگهدارى طفل بين زن و مرد اختلاف باشد ، تصميم در نگهدارى طفل به تشخيص دادگاه و با در نظر گرفتن مصلحت طفل صورت مى گيرد .

البته بايد اذعان نمود كه اولويت مادر در نگهدارى از طفل زمانى موضوعيت دارد كه مادر صلاحيت نگهدارى از طفل را داشته باشد و در صورت عدم صلاحيت مادر ، پدر از فرزند نگهدارى مى كند . برای کسب اطلاعات بیشتر از وکیل خانواده مشاوره حقوقی دریافت نمایید .

چه زمانى مادر حق حضانت را از دست مى دهد ؟

جنون :

چنانچه مادر در زمانى كه حضانت و نگهدارى طفل با اوست مبتلا به جنون گردد حق حضانت را از دست مي دهد.

ازدواج مجدد :

در زمانى كه پدر و مادر طفل جدا شده اند و مادر اقدام به ازدواج مجدد نمايد ، حق حضانت را از دست مى دهد . لازم به توضيح است ، مادر زمانى حق حضانت را از دست مى دهد كه پدر طفل در حال حيات باشد . بنابراين اگر پدرى فوت كند و مادر طفل مجدداً ازدواج نمايد حق حضانت از مادر سلب نخواهد شد و پدر بزرگ طفل نمي تواند مادر را از نگهدارى طفل محروم كند مگر اينكه ازدواج مجدد مادر موجب ايجاد صدمات جسمى ، روحى و روانى براى طفل گردد كه با اثبات اين موضوع مى توان حق نگهدارى طفل را از مادر سلب كرد .

اسلام

حضانت كودك مسلمان با مسلمان است ؛ بنابراين چنانچه مادر مسلمان نباشد يا مرتد شود حق حضانت از طفل را نخواهد داشت.

انحطاط اخلاقى مادر

اگر بر اثر عدم مواظبت مادر به سلامت جسمى و روحي و تربيتى و اخلاقى طفل آسيبى وارد شود ، مى توان با تقديم دادخواست ، حق حضانت را از مادر سلب نمود .

 رعايت غبطه و مصلحت طفل

در صورتى كه به هر دليل دادگاه تشخيص دهد كه نگهدارى از طفل توسط هر يك از پدر و مادر مخالف با مصلحت طفل است ، مى تواند از آنها سلب حضانت كند البته با حفظ حق ملاقات فرزند .

اعتياد مادر به هر گونه مواد مخدر و الكل

اشتهار به فساد اخلاقى و فحشا

 

فوت پدر يا مادر و حق حضانت

مطابق با قانون مدني در صورت فوت هر يك از پدر و مادر ، حضانت طفل با آن كسي است كه زنده است ، خواهد بود . بنابراين اين تصور غلط است كه با فوت پدر ، مادر حق نگهدارى طفل را از دست مى دهد و حق حضانت او به جد پدرى او مى رسد چرا كه قانون صراحتاً اين حق را با والدى قرار داده است كه در حال حيات است .

آيا پدر و مادر مى توانند از نگهدارى طفل خوددارى كنند ؟

همانگونه كه در بالا اشاره شد نگهدارى از طفل يكى از تكاليف پدر و مادر است كه قانون اين تكليف را به آنان تحميل نموده . اما اگر يكى از پدر و مادر ي كه نگهدارى از طفل بر عهده اوست از نگهدارى فرزند خوددارى كند ، مى توان با تقديم دادخواست ، او را ملزم به نگهدارى از طفل كند.

حضانت

 

موارد سلب حضانت از پدر :

  • عدم مواظبت از طفل يا انحطاط اخلاقى پدر .
  • اعتياد زيان آور پدر به الكل يا هر گونه مواد مخدر ، قمار ، اشتهار به فساد اخلاقى .لازم به توضيح است منظور از اعتياد هر نوع اعتيادي نيست بلكه لزوماً اعتيادهاى مضر و زيان آور موجب سلب حق حضانت از پدر مى شود .
  • ابتلا به جنون يا هر گونه بيمارى روانى.
  • سوء استفاده از طفل يا اجبار طفل به انجام مشاغل ضد اخلاقى و آسيب پذير مانند تكدي گرى فساد فحشا قاچاق مواد مخدر.
  • ضرب و جرح كودك در حدود غير متعارف .

 

مطابق با قانون ، ابوين حق تنبيه طفل خود را دارند ؛ اما اين حق نافى آن نيست كه ابوين مى توانند خارج از حدود متعارف فرزند خود را تأديب و تربيت كنند و تجاوز از حدود متعارف تنبيه موجب سلب حق نگهدارى از طفل مى شود .

چرا بايد قبل از هر اقدامى با وكيل مشورت كنيم ؟ با توجه به پراكندگى مواد و همچنين اصلاحيه ها و تبصره هايي كه هر روز شاهد مصوب شدن آنها هستيم و همچنين عدم اطلاع و آگاهي و تسلط به قوانين ، لازم است قبل از اقدام براى طرح هر گونه دادخواست و يا دفاع در دعوى با وكيل متخصص و مجرب در امر مربوطه مشاوره نمود .

جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید . تلفن تماس : 09123939759

در صورت فوت پدر حضانت فرزند با چه کسی است ؟

در صورت فوت پدر حضانت بر عهده مادر می باشد.

ازدواج مجدد مادر مانع حضانت وی می شود؟

بله – به تقاضای شوهر (سابق) سلب می شود.

مجازات پدری که از اجرای حکم حضانت استنکاف کند چیست؟

به دستور دادگاه تا زمان اجرای حکم بازداشت می شود.

در چه صورت دادگاه در خصوص حضانت ونگهداری طفل توسط هر یک از والدین تجدید نظر می نماید؟

هر یک از والدین که عهده دار حضانت است از وظایف خود استنکاف کندو یا مانع ملاقات طفل شود.

در چه صورت می توان صغیررا با دستوردادگاه از کشور خارج کرد ؟

در صورتی که به تشخیص دادگاه خروج صغیر از کشور به مصلحت باشد.