راه های تبدیل حبس و خرید مجازات حبس یا زندان

راه های تبدیل حبس و خرید مجازات حبس یا زندان : از مهمترین چالش هایی که یک فرد بعد از محکومیت به جرائم عمد و غیرعمد با آن ها مواجه می شود مسئله حبس و زندانی شدن است به همین علت به دنبال راه های تبدیـل حبـس می گردد تا بتواند شرایط بهتری را برای تحمل مجازات ایجاد کند. راه های تبدیل حبس چندان متنوع نیستند اما قطعاً بر تحمل مجازات حبس و زندان ارجحیت دارند و به نوعی لطف در حق مجرم قلمداد می شود. این مسئله را در ادامه تشریح می کنیم ، با وکیل شاه مرادی همراه باشید…

تبدیل حبس

تبدیـل حبـس با تقلیل آن متفاوت است اما بسیاری از مردم این دو اصطلاح را به جای یکدیگر بکار می برند شاید هم علت آن کاهش اثرات نامطلوب حبس به دنبال تبدیل شدن آن باشد که باعث می گردد تا بسیاری از مردم جامعه، تبدیل حبس را با عنوان تقلیل مجازات نیز بشناسند .

راه های تبدیل حبس

در طول تاریخ هر گاه فردی به اتهام جرمی در محکمه عدالت به مجازات خاصی محکوم می گردید به تحمل همان مجازاتی که برای او مقرر شده بود محکوم شده و نمی توانست خلاف آن را انجام دهد. اما با گذشت زمان و پیشرفت جوامع و همچنین با توسعه علم روان شناسی، رفتار شناسی و جامعه شناسی، راه های دیگری در نظر گرفته شد که به کاهش رفتارهای پرخطر در جامعه منجر گردید. یکی از این موارد راه های تـبدیل حـبس به جزای نقدی و سایر مجازات ها بود .

نحوه تبـدیل حبـس

در این خصوص لازم است تا یک دوره مراقبتی سپری شود. البته در برخی از جرائم غیر سنگین و بخصوص جرائم غیر عمد دادگاه می تواند در همان وهله اول حکم به تبدیل مجازات داده و فرد را در صورت پرداخت جزای نقدی یا انجام سایر کارهایی که از جانب مقام قضایی تعیین می شود از زندانی شدن رها کند اما در موارد حادتر یک دوره مراقبتی در نظر گرفته می شود و فرد در صورت موفقیت در این مرحله می تواند درخواست تبدیـل حبـس را از مقام قضایی داشته باشد.

دوره مراقبت بدین صورت است که محکوم علیه در یک بازه زمانی مشخص باید از خود حسن رفتار نشان دهد و یا به یکی از هنرها و حرفه هایی که از جانب دادگاه مشخص شده است مسلط گردد به نحوی که بتواند برای جامعه مفید واقع شده و بتواند تاثیرات مطلوبی را بر جامعه داشته باشد. این دوره باتوجه به اینکه جرم ارتکابی از چه نوعی است و مجازات حبس نیز تا چه اندازه شدید می باشد بسیار متفاوت است .

راه های تبدیل حبس به جزای نقدی و غیرنقدی

در این خصوص راه های متفاوتی تعیین شده است که البته مهمترین آن ها همین تبدیل حبس به جزای نقدی است اما روش های دیگر برای جرائم سنگین تر بکار می روند. بنابراین اصولاً از تبدیل حبس به جزای نقدی در جرائم کم اهمیت استفاده می کنند. راه های تبدیل حبس به صورت ذیل است:

  1. تبدیل حبس به خدمات عمومی رایگان
  2. تبـدیل حـبس به جزای نقدی؛ این نوع تبـدیل حبـس با جزای نقدی روزانه که بعدا مطرح می شود متفاوت است. در این روش فرد باید در زمان تبدیل مجازات این مبلغ را به صورت کامل پرداخت کند. به عنوان مثال دادگاه بیان می دارد که فرد به سه ماه حبس محکوم شده است و تبدیل آن به مبلغ نه میلیون تومان وجه نقد امکان پذیر است.
  3. تبدیـل حبـس به جزای نقدی روزانه؛ در این روش فرد باید مبلغ مشخصی از درآمد ماهیانه خود را به حساب دادگستری واریز کند تا بتواند از شرایط تبدیـل حبـس بهره مند شود. در برخی از موارد نیز که فرد دارای شغل مشخصی نیست دادگاه وی را به کار گمارده و یک سوم یا یک چهارم از مبلغ مورد نظر را به عنوان مجازات مقرر از حقوق وی کسر می کند.
  4. محرومیت های اجتماعی! این روش یکی از مهمترین روش های تبدیل حبس به مجازات های غیر نقدی است. در این روش فرد طبق نظر دادگاه از برخی حقوق عادی و روزمره خود محروم می شود تا نظم جامعه حفظ شده و در عین حال بتواند محکوم علیه را نیز از حقوق انسانی مربوط به راه های تبـدیل حبـس بهره مند کند.

نحوه تبدیل حبس

در این خصوص به شدت جرم ارتکابی و نوع آن دقت می کنند. در جرائم عمدی اصولاً دادگاه یک حبس سه ماهه را برای محکوم علیه تعیین می کند اما بعد از آن تحت شرایط خاصی می توان از راه های تبدیل حبس استفاده کرد که به درخواست مجرم بستگی دارد. اگر جرم عمدی دارای مجازاتی کمتر از سه ماه باشد قاضی موظف به تبدیل مجازات است.

اگر مجازاتی برابر با سه ماه تا شش ماه داشته باشد قاضی در صورتی موظف به اعمال تبدیل مجازات است که فرد سابقه کیفری موثر نداشته باشد. اگر جرم عمدی باشد و مجازات آن بیش از شش ماه، قاضی می تواند حکم به تبدیل مجازات بدهد یا خیر.

در جرائم غیر عمد شرایط فرق می کند. اگر مجازات جرم عمدی کمتر از دو سال باشد قاضی باید نسبت به تبدیل مجازات اقدام نماید اما اگر بیشتر از دو سال باشد در این زمینه اختیار کامل داشته و می تواند حکم به تبدیل مجازات بدهد یا خیر!

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *