تأثیر توبه در حدود
تأثیر توبه در حدود : یکی از مواردی که در قانون مجازات اسلامی و کتب حقوقی مورد بحث واقع شده است تأثیر توبه در حدود می باشد هرچند همچنان مرز مشخصی برای تعیین دقیق محدوده قبول یا رد توبه وجود ندارد. و بارها نیز شاهد اجرای احکام صادره در خصوص محکومان کیفری اعم از جرائم حد یا تعزیری بوده ایم با این حال نمی توان تأثیر توبه در حدود و حتی جرائم تعزیری را انکار نمود. در این مقاله به بررسی تأثیر توبه در کاهش یا لغو مجازات حدود پرداخته و زوایای مختلف این مسئله را بررسی می کنیم.
جایگاه توبه در قانون مجازات اسلامی
مواد 114 الی 118 قانون مجازات اسلامی جدید به صورت واضح و ماده 119 نیز به صورت غیر مستقیم تأثیر توبه بر مجازات حد و تعزیر را مورد توجه قرار داده اند. تا پیش از این مجازات حد از مجازات هایی قلمداد می شد. که امکان هیچ گونه تخفیف، تشدید ، لغو یا برائت را نداشت. اما افزایش مطالعات فقهی و توجه به برخی از روایت های دینی از جمله برائت فردی که مرتکب لواط شده بود . که توسط امیر المومنین و به علت ابراز ندامت پیش از قطعیت حکم از اجرای مجازات حد تبرئه گردید. شاهد تأثیر توبه در حدود و درج آن در قانون مجازات اسلامی بودیم.
در چه مواردی توبه پذیرفته نمی شود؟
مواردی که در ادامه بیان می کنیم مشمول قواعد پذیرش توبه نبوده و احکام کیفری در خصوص آن ها اجرا می شود. این موارد را در ادامه بیان کرده ایم؛
- توبه در تکرار جرائم تعزیری پذیرفته نیست.
- توبه نمی تواند باعث برائت از جنبه خصوصی جرم شود درواقع حق الناس را پوشش نمی دهد و صرفاً نوعی درخواست برائت از پروردگار می باشد.
- در بحث معافیت مجازات، تعویق صدور حکم، تعلیق مجازات یا تخفیف آن مطرح نمی گردد.
- درمورد جرائم اطفال و نوجوانان نمی توان احکام توبه را جاری نمود.
- درجرائم امنیتی به ندرت می توان توبه را پذیرفت اما در برخی از حدود همانند قذف، هرگز نمی توان قواعد توبه را اجرا نمود.
تأثیر اقرار در پذیرش توبه
به جرئت می توان گفت که بهترین حالت ممکن برای پذیرش توبه، اقرار متهم پیش از اثبات جرم و یا حتی پیش از گزارش جرم است که در نمونه اخیر به صورت قطعی به برائت متهم از مجازات حد منجر می گردد. حدود اسلامی کاملاً مشخص هستند و طیف محدودی از جرائم مندرج در قانون مجازات اسلامی را تشکیل می دهند. شرایط خاصی هم که برای اثبات جرائم مستوجب حد بیان شده است به قدری دقیق و پیچیده هستند که آمار جرائم حدی را به شدت کاهش می دهد.
در مقابل می توان به تأثیر توبه نیز اشاره نمود که باعث کاهش مجازات های اعمال شده بر مجرمان حدی می گردد. در این خصوص مشخص شده است که اگر جرم مستوجب حد به وسیله شهادت شهود اثبات شود. و تا قبل از اثبات نیز اثراتی از ندامت و پشیمانی در مجرم مشاهده نشود. نمی توان به وسیله توبه مبادرت به لغو مجازات یا کاهش آن نمود با این حال اقرار به جرم مستوجب حد می تواند در برخی از موارد باعث برائت و در برخی دیگر از شرایط به کاهش مجازات حد منجر گردد.
تأثیر توبه در کاهش مجازات
همنطور که در اثنای مقاله بیان کردیم توبه در برخی از موارد باعث برائت و در برخی دیگر از موارد نیز باعث کاهش مجازات می شود. یکی از این موارد زمانی است که با عفو مجرم در زنای با عنف موافقت می شود. و در عین حال به کاهش مجازات منجر می شود. در این شرایط محکوم علیه به حبس تعزیری بیش از 6 ماه تا دو سال یا شلاق تعزیری از 31 الی 99 ضربه محکوم خواهد شد.
لازم است بدانید که توبه باعث سقوط قصاص، دیه، حذف قذف و حد محاربه نمی شود. اما طبق قانون اگر محارب پیش از دستگیری خود را به نیروهای امنیتی تحویل داده و به جرم خود اقرار نماید. می تواند با ابراز پشیمانی و ندامت و توبه از مجازات حد محارب معاف شود. البته این را هم بیان کنیم که دادستان می تواند با پذیرش توبه از جانب مقام قضایی مخالفت نماید. و در این زمینه درخواست تجدیدنظر کند. بنابراین بهتر است برای افزایش تأثیر توبه و حرکت صحیح در جریان پرونده از یک وکیل متخصص مشاوره حقوقی دریافت نمایید .
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.