شرایط و تکلیف مهریه در ازدواج موقت + 5 نکته
مهریه در ازدواج موقت به چه شکل است ؟ : ازدواج موقت یا همان ازدواج صیغه ای که در البته در متون فقهی با عنوان نکاح منقطع نیز شناخته می شود یکی از شیوه های رسمی و قانونی ازدواج در ایران است. شاید به نظر برسد که مهریه در ازدواج موقت هیچ تفاوتی با مهریه در ازدواج دائم ندارد. حال آنکه این گونه نیست و اهمیت آن در صیغه بسیار بیشتر است. قصد داریم تا در این مقاله توسط وکیل مهریه به بررسی جزییات حاکم بر مهریه در ازدواج صیغه ای و تفاوت ها و شباهت های آن با مهریه در عقد دائم بپردازیم.
مهریه و کلیات مربوط به آن
در ابتدا باید به ارائه یک تعریف قانونی از مهریه بپردازیم. مهریه یک هدیه از جانب مرد است که به علت دریافت پاسخ مثبت از جانب زوجه به او تقدیم می کند. البته مهریه در عرف جامعه ما قدری از معنای واقعی خود فاصله گرفته و امروزه به عنوان سد راه شوهر برای پشت پا زدن به تعهدات زندگی زناشویی شناخته می شود.
البته به نظر می رسد این تعریف عرفی از جامعه بسیار بهتر و منطقی تر می باشد. چرا که زن دارای حق الطلاق نیست و این مسئله در کنار مهریه باعث می شود تا زوجین به علت اختلافات و مسائل ناچیز تصمیم به طلاق و جدایی نگیرند.
تعیین مهریه در ازدواج موقت
وکیل خانواده : زوجه در ازدواج موقت مستحق نفقه نیست اما مهریه از الزامات صیغه است. اغلب زنانی که حاضر می شوند به صورت موقت به عقد یک مرد درآیند توجه ویژه ای به مسائل مالی و دریافت مهریه می کنند. البته قانون نیز این حق را برای آنان قائل شده است. چرا که حقوق زن در ازدواج موقت بسیار ناچیز است به نحوی که حتی در صورت فوت شوهر نیز مستحق دریافت ارث نمی باشد. بنابراین قانون و شرع، حمایت خود را از زوجه در ازدواج موقت از طریق مهریه اعلام کرده اند.
شباهت های مهریه در عقد دائم و موقت
در هر دو عقد مذکور مهریه باید دارای مالیت باشد. بدین معنا که دارای ارزش مادی باشد و زوجه بتواند از آن برای مصارف اقتصادی استفاده نماید. همچنین باید قابلیت تسلیم داشته باشد. در هر دو عقد موقت و دائم مهریه باید به توافق زوجین رسیده باشد. بنابراین اگر یک نفر به آن رضایت دهد و دیگری مخالف باشد در برابر قانون مورد استناد قرار نمی گیرد. میزان مهریه در هر نوع نکاحی به توافق طرفین بستگی دارد و حداقل یا حداکثری برای آن تعیین نشده است. همه این موارد شباهت مهریه در عقد دائم و عقد موقت را بیان می کنند.
تفاوت مهریه در ازدواج موقت و دائم
نکات خاصی در خصوص مهریه در ازدواج موقت وجود دارد که باعث شده است به صورت جداگانه به آن پرداخته شود. مهریه از الزامات ازدواج دائم نیست. بنابراین اگر در زمان عقد نکاح، هیچ توافقی میان طرفین در خصوص مهریه صورت نگرفته باشد. اما عقد صورت گیرد این عقد کاملاً صحیح است. در حالیکه در ازدواج موقت این گونه نیست. اگر در زمان جاری شدن صیغه عقد موقت، میزان مهریه تعیین نشده باشد عقد نکاح باطل می شود. این قانون اوج حمایت شرع و قوانین مدون از حقوق زن در ازدواج موقت را می رساند.
در عقد دائم اگر مهریه تعیین نشده باشد می توان بعد از عقد، مهر المثل یا مهرالمتعه تعیین کرد اما در عقد موقت چنین مباحثی وجود ندارد و مهریه صرفاً شامل همان میزانی است که در زمان جاری شدن عقد به آن اشاره می شود. جالب است بدانید که حتی اگر زوجین بعد از جاری شدن عقد در این خصوص توافق کنند نمی توانند به آن کفایت کنند و لازم است تا یکبار دیگر خطبه عقد موقت با اشاره به مدت زمان معلوم و مهریه معین خوانده شود.
نکاتی که باید در خصوص مهریه در ازدواج موقت بدانید
- مهریه در ازدواج موقت بعد از جاری شدن خطبه عقد تحت هیچ شرایطی از بین نمی رود حتی اگر مرد تا پایان مدت زمان عقد با زن نزدیکی نکرده باشد.
- در صورت فوت زن در مدت زمان عقد موقت باز هم مهریه ساقط نمی شود و وراث او می توانند مهریه را طلب کنند.
- حتی اگر زن به عدم تعیین مهریه رضایت دهد باز هم عقد نکاح موقت بدون اشاره به میزان مهریه که مالیت و ارزش اقتصادی داشته باشد باطل خواهد بود.
- شرایط مطالبه مهریه در عقد موقت تابع همان شرایطی است که برای مطالبه مهریه در عقد دائم بیان شده است. بنابراین زوجه می تواند برای مطالبه آن به اجرای ثبت یا دادگاه حقوقی مراجعه کند. اگر هم میزان مهریه از بیست میلیون کمتر باشد باید به شورای حل اختلاف مراجعه نماید.
- زن نمی تواند در عقد موقت به عدم تعیین مهریه در زمان جاری شدن عقد رضایت بدهد. اما با توجه به اینکه مهریه یکی از حقوق مالی زن در نکاح است می تواند هر نوع دخل و تصرفی در آن بنماید بنابراین می تواند آن را به همسر خود بذل کند و ببخشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.