آزادی مشروط چیست ؟ + 4 ممنوعیت آن
شرایط آزادی مشروط با وکیل شاه مرادی : منظور آن است که دادگاه فرد محکوم شده به حبس تعزیری که مدتی از مجازات وی باقی مانده را آزاد نماید. تا اگر ظرف مدت معینی مرتکب جرم نشود و از دستورات دادگاه تخطی نکند. آزادی وی قطعی شده و مدت زمان باقی مانده از حبس ، اجرا نخواهد شد. لیکن بدیهی است چنانچه در مدت زمان آزادی مشروط ، مرتکب جرم شود ، علاوه بر مجازات جرم جدید ، مدت باقی مانده از حبس جرم قبلی نیز درباره وی اجرا می گردد .
به عنوان مثال چنانچه شخصی محکوم به پنج سال حبس تعزیری شود. و دادگاه مدت زمان دو سال را برای آزادی مشروط تعیین نماید ، اگر در این مدت ۲ سال ، مرتکب جرمی شود. علاوه بر مجازات جرم جدید به باقی مانده مدت محکومیت سابق نیز محکوم می گردد .
حبس های قابل آزادی مشروط
آزادی مشروط تنها در حبس های تعزیری جاری می گردد و فرقی در درجه حبس تعزیری وجود ندارد و با رعایت ماده ۵۸ قانون مجازات اسلامی آزادی مشروط اعمال می گردد .
برای محاسبه شرط مدت زمان مذکور در ماده اخیرالذکر ، مجازات قضایی ملاک است نه مجازات قانونی جرم برای مثال اگر مجازات قانونی جرمی ۳ تا ۱۵ سال حبس باشد. و قاضی ، مرتکب را به ۴ سال حبس محکوم نماید. ملاک آزا دی مشـروط گذشتن یک سوم از ۴ سال حبس است لازم به ذکر است چنانچه مجازات شخصی به دلیل عفو تقلیل یابد برای محاسبه مدت زمان تعیین شده. در ماده ۵۸ قانون مجازات اسلامی ، مجازات تقلیل یافته ملاک است .
نکته قابل ذکر آنکه تعدد و تکرار جرم مانع استفاده از آزادی مشروط نیست .
امکان استفاده از آزادی مشـروط در حبس ابد تعزیری
چنانچه مجازات حبس ابد ، در اثر عفو به مجازات مدت دار تبدیل گردد. دادگاه می تواند مقررات آزاد ی مشـروط را اعمال نماید. در غیر این صورت استفاده از آزادی مـشـروط برای محکومین به حبس ابد ممکن نخواهد بود ( مستفاد از رای وحدت رویه ۷۶۴ )
موارد ممنوعیت استفاده از آزادی مشروط
در موارد ذیل محکومین حتی در صورت دارا بودن سایر شرایط ، امکان استفاده از آزادی مشـروط را ندارند :
- تبعید و اقامت اجباری
- بازداشت بدل از جزای نقدی
- شخصی که طبق ماده ۲۴ قانون مجازات اسلامی به دلیل عدم رعایت مفاد مجازات تکمیلی به حبس محکوم شده است.
- جرائم مذکور در قانون مبارزه با مواد مخدر چنانچه مجازات جرم ارتکابی بیش از ۵ سال حبس باشد. و مرتکب به حداقل مجازات قانونی محکوم گردد امکان استفاده از آزادی مشروط وجود ندارد
اگر درمدت زمان آزادی مشروط ، محکوم مرتکب جرم تعزیری دیگری شود. در صورت وجود سایر شرایط دادگاه بر اساس مقررات مربوط به تکرار جرم ، حکم خواهد داد. برخلاف تعویق صدور حکم که دادگاه در صورت ارتکاب جرم جدید در بازه زمانی مدت تعویق ، بر اساس مقررات مربوط به تعدد جرم حکم صادر می نماید.
امید شاه مرادی وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.