نکاتی پیرامون گزارش اصلاحی
نکاتی پیرامون گزارش اصلاحی :بر اساس ماده ۱۷۸ الی ۱۹۳ قانون آیین دادرسی مدنی هر یک از طرفین می تواند از قسمتی از ادعای خود چشم پوشی نموده و از دادگاه تقاضا نمایند که قراردادی را که بر این مبنا تنظیم نموده اند را تثبیت نماید. در ادامه با وکیل شاه مرادی همراه باشید.. .
ماهیت گزارش اصلاحی
در رابطه با ماهیت گزارش اصلاحی دکتر ناصر کاتوزیان قرارداد مذکور را عقد صلح می دانند و اگرچه اعمال پاره ای از خیارها با طبیعت این عقد منافات دارد ؛ اما دعوای ابطال آن به سبب مخالفت با نظم عمومی یا اشتباه و اکراه و همچنین درخواست فسخ آن با سبب تدلیس و عیب و امثال این ها امکان پذیر است .
مرجع صدور گزارش اصلاحی
صدور گزارش اصلاحی از سوی مراجع غیر قضایی پذیرفته نیست ، بنابراین حتی دیوان عدالت اداری و دیوان عالی کشور به علت آنکه دادگاه محسوب نمی شوند ، شأن صدور گزارش اصلاحی ندارند ، ولی شورای حل اختلاف ، به استناد صلاحیت ذاتی که نسبت به دادگاه عمومی در امور مدنی ، قاضی شورا دارای مجوز صدور حکم ماهوی می باشد ، گزارش اصلاحی صادر می کند .
ابلاغ گزارش اصلاحی
چنانچه گزارش اصلاحی صرفاً در حد تأیید صحت توافق اصحاب دعوا باشد به شکل دادنامه تنظیم نشده به اصحاب دعوا ابلاغ نمی گردد ؛ اما در صورتی که دادگاه پس از احراز توافق اصحاب دعوا حکمی واقعی صادر نماید که با تکیه بر این توافق داری اسباب موجهه بوده و دارای منطوق باشد ، عمل مزبور حکم به معنای واقعی حکم محسوب می شود و در نتیجه باید به شکل دادنامه تنظیم گردیده و مانند سایر احکام به اصحاب دعوا ابلاغ گردد .
اجرای گزارش اصلاحی
گزارش اصلاحی در صورتی که در قالب رای باشد قطعی است ؛ زیرا بنا به نص قانون مانند احکام دادگاه ها اجرا می شود ، پس لازم می آید که شرایط حکم قابل اجرا را داشته باشد ؛ البته امکان اجرای موقت در مورد گزارش اصلاحی وجود ندارد ، زیرا اجرای موقت حکم ، استثناء بوده و مختص موارد منصوص مانند حکم ورشکستگی می باشد .
گزارش های اصلاحی قابل ابطال
مصادیق گزارش های اصلاحی ممکن الابطال ، قابل احصاء نیست و می بایست با هر مورد بنا به فراخور حال قضیه برخورد نمود . در این صورت شخصی که طرف دعوا بوده و گزارش اصلاحی بنا به دلایلی به اشتباه صادر گردیده ، می بایست ابطال آن را از محکمه صالح درخواست نماید . لازم به ذکر است که چنانچه سازش محقق نگردد ، تعهدات و گذشت هایی که طرفین هنگام تراضی به سازش به عمل آورده اند ، لازم الرعایه نیست .
انواع گزارش اصلاحی
گزارش اصلاحی به دو صورت زیر تنظیم می گردد :
- الف ) پیش از اقامه دعوا ، خواهان از دادگاه درخواست می کند تا طرف او را به منظور سازش دعوت نماید ؛ چنانچه خوانده نیز از این پیشنهاد استقبال کند ، دادگاه مفاد قرارداد صلح را در صورت مجلس می نویسد و به امضاء طرفین می رساند .
- ب) پس از اقامه دعوا ، طرفین در هر مرحله از دادرسی می توانند دعوای خود را به سازش خاتمه دهند .
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.