قرار ابطال دادخواست
قرار ابطال دادخواست : رای به معنی تصمیم دادگاه که متضمن فصل خصومت باشد اعم از حکم و قرار است ، قرار به تصمیمی اطلاق می گردد که تنها قاطع دعوا باشد و یا راجع به ماهیت دعوا و یا هیچ یک از دو شرط مزبور را نداشته باشد . قرار های دادگاه از جهات مختلف تقسیم بندی می گردد ، از تقسیمبندیهای قرار می توان تقسیم آن به اعدادی ، قاطع دعوا و شبه قاطع اشاره نمود .
منظور از قرار قاطع ؛ قراری است که با صدور آن تکلیف دعوای مطروحه در آن مرجع تعیین می گردد اعم از این که اختلاف را فصل نموده و یا نموده باشد یکی از قرارهای قاطع دعوا ، قرار ابطال دادخواست می باشد .
موارد صدور قرار ابطال دادخواست
این قرار در مواردی صادر می گردد که خواهان از انجام وظایفی که جهت رسیدگی یا صدور حکم برعهده داشته ، عدول نماید . این موارد عبارتند از :
- عدم حضور خواهان
- عدم ارائه اصل مستندات از طرف خواهان
- استرداد دادخواست از سوی خواهان یا تجدید نظر خواه
- عدم تهیه وسیله اجرای قرارهای تحقیق محلی یا معاینه محل
- عدم پرداخت هزینه کارشناسی از سوی خواهان
آثار صدور قرار ابطال دادخواست
الف ) خروج پرونده از دادگاه :
یکی از قرار های قاطع دعوا می باشد که به وسیله دادگاه صادر می گردد و یکی از آثار قرار های قاطع نیز این است که پرونده را از دادگاه خارج و رسیدگی را تا مقطعی ، قطع می نماید ؛ بنابراین می توان گفت اولین اثر صدور قرار ابطال دادخواست نیز خروج پرونده از دادگاه است . البته خواهان می تواند مجدداً و بدون محدودیت ، دادخواست جدید بدهد ، مگر در قرارابطال دادخواست موضوع ماده ۱۹ قانون ثبت که خواهان صرفاً برای یک بار آن هم ظرف مدت ده روز پس از ابلاغ قرار می تواند تجدید دادخواست نماید .
ب) ارزش اثباتی :
به وسیله مأمور دولت و در حدود مقررات قانونی صادر شده و در حکم سند رسمی می باشد . باید توجه داشت که رسمیت مندرجات قرار ابطال دادخواست منحصر به قسمتی از آن است که قاضی دادگاه شخصاً احراز نموده باشد ؛ بنابراین قرارهای قاطع دعوا در محدوده مودای خود ، قابل استناد بوده و دارای قدرت اثباتی است .
ج) عدم اعتبار امر مختومه :
اعتبار امر قضاوت شده قاعده ای جهت برقراری نظم در دادرسی ها است ، به این معناست که اقامه مجدد دعوا پس از صدور حکم و قطعیت آن ممنوع می باشد و قرار ابطال دادخواست ، اگرچه قراری قاطع است ؛ اما اعتبار امر قضاوت شده را نداشته و خواهان می تواند دوباره آن دعوا را اقامه نماید و تنها استثناء این امر همانطور که ذکر شد ، ماده ۱۹ قانون ثبت می باشد .
امید شاه مرادی – وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.