تعریف دعاوی طاری
دعاوی طاری کدامند ؟ دعاوی که به موجب ماده 17 قانون آیین دادرسی مدنی در اثنای رسیدگی به دعوای اصلی مطرح شوند را دعاوی طاری می نامند . در قانون آیین دادرسی مدنی 4 قسم دعوای طاری وجود دارد که عبارتند از :
- دعوای ورود ثالث
- دعوای جلب ثالث
- دعوای متقابل
- دعوای اضافی
در قانون آیین دادرسی مدنی از مواد 130 تا 143 به دعاوی طاری پرداخته شده است ( لازم به ذکر است این مواد از جمله مهمترین مواد قانون آیین دادرسی مدنی هستند )
دعوای ورود شخص ثالث چه زمانی صورت می گیرد ؟
دعوای ورود ثالث زمانی رخ می دهد که شخص ثالثی به غیر از طرفین یا اصحاب دعوا برای خود نسبت به موضوع حقی قائل شود یا خودش را در محق شدن یکی از طرفین ذیحق بداند که ورود ثالث به شکل ورود ثالث اصلی یا تبعی صورت می گیرد . نسبت به وارد ثالث احکام خواهان بار می گردد .
جلب شخص ثالث چه زمانی صورت می گیرد ؟
زمانی که اصحاب دعوای اصلی بنا به دلایلی لازم بدانند شخص ثالثی در دعوا حاضر شود ( اصطلاحاً آن را به دعوا می کشانند ) شخص که جلب می نماید جالب ثالث و شخصی که جلب می شود را مجلوب ثالث می نامند . بر مجلوب ثالث احکام خوانده بار می گردد .
دعوای متقابل چیست ؟
چنانچه خوانده دعوای اصلی ، ادعایی را مطرح نماید و خودش مدعی گردد می شود مدعی و خواهان دعوای تقابل ، فی الواقع خواهان دعوای تقابل همان خوانده دعوای اصلی است و خوانده دعوای تقابل همان خواهان دعوای اصلی است .
خواهان دعوای تقابل = خوانده دعوای اصلی
خوانده دعوای تقابل = خواهان دعوای اصلی
دعوای اضافی
برخی از اساتید حقوق دعوای اضافی را با افزایش خواسته یکی می دانند در صورتی که تفاوتهایی بین دعوای اضافی و افزایش خواسته وجود دارد که عبارتند از :
- دعوای اضافی مستلزم تقدیم دادخواست است در صورتی که افزایش خواسته نیاز به تقدیم دادخواست ندارد .
- دعوای اضافی مشمول ماده 17 قانون آیین دادرسی مدنی می باشد در حالی که افزایش خواسته مشمول ماده 98 قانون آیین دادرسی مدنی است . با این توضیح که در دعوای اضافی وجود دو شرط ( تا پایان اولین جلسه رسیدگی باشد با دعوای اصلی مرتبط “یا” هم منشاء باشد ) لازم است اما در افزایش خواسته وجود سه شرط ( تا پایان اولین جلسه رسیدگی باشد با دعوای اصلی مرتبط “و” هم منشاء باشد ) به عبارت ساده تر در دعوای اضافی یا باید با دعوای اصلی مرتبط باشد یا هم منشاء در حالی که در افزایش خواسته باید هم باید با دعوای اصلی مرتبط باشد و هم اینکه هم منشاء باشد .
آیا دعاوی طاری در شورای حل اختلاف راه دارند ؟
بله کلیه دعاوی طاری در شورای حل اختلاف قابلیت طرح دارند .
آیا دعاوی طاری در دادگاه خانواده راه دارند ؟
هر چند دادگاه خانواده برابر قانون حمایت خانواده دارای قوانین خاص خود می باشد اما دعاوی طاری در دادگاه خانواده نیز قابلیت طرح دارند .
آیا دعاوی طاری در دیوان عدالت اداری راه دارند ؟
ورود ثالث و جلب شخص ثالث در دیوان عدالت اداری قابلیت طرح دارند اما دعوای اضافی و متقابل در دیوان عدالت اداری قابل طرح نیست .
در خصوص تصرف عدوانی به موجب قانون ورود ثالث مجاز می باشد در حالیکه در جلب ثالث با سکوت قانونگذار مواجه هستیم اما نظر اکثریت حقوقدانان این است که در دعاوی تصرف ، جلب ثالث امکان پذیر نیست .
امید شاه مرادی – مشاور حقوقی و وکیل پایه یک دادگستری
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.