شرایط ملاقات با فرزند بعد از طلاق
نحوه ملاقات با فرزند بعد از طلاق : در نتیجه طلاق و متارکه، مسائل مختلفی ایجاد می گردد که باید با توجه به قانون مدنی و قانون حمایت از حقوق خانواده حل و فصل شوند. ملاقات با فرزند بعد از طلاق یکی از بارزترین و مهمترین مسائل حقوقی است که همواره مورد بحث بوده و با تمام فراز و نشیب هایی که در زندگی طرفین ایجاد می کند با این حال قابلیت سلب و ممنوعیت را ندارد.
هر کدام از والدین که به علل قانونی، اجتماعی یا مصلحت طفل نتوانسته است حضانت فرزند خود را به دست آورد می تواند باتوجه به مضامین قانونی در این زمینه، حق ملاقات با فرزند خود را داشته باشد. این حق حتی برای مادر یا پدری که حق حضانت از فرزند به علت انحطاط اخلاقی از وی سلب شده است نیز محفوظ می باشد. این مسئله را در ادامه به صورت تفصیلی تر بیان خواهیم کرد. در ادامه با وکیل خانواده همراه باشید..
حق ملاقات با فرزندان بعد از طلاق
زمانی که از حق ملاقات با فرزندان بعد از طلاق صحبت می کنیم در واقع یک حق ذاتی و فطری مد نظر ماست که حتی توسط شخص (پدر یا مادی؛ فردی که حضانت فرزند به او تعلق نگرفته است) نیز قابل سلب نمی باشد. بنابراین هیچ کدام از طرفین نمی توانند به صورت مطلق، طرف مقابل را از حق ملاقات با فرزند خود محروم کنند.
البته در عمل شاهد وقوع چنین مسائلی هستیم اما این مسئله قابلیت پیگرد قضایی دارد و در صورتی که پدر یا مادری که از دیدار با فرزند خود بعد از طلاق محروم شده است علیه همسر سابق خود در این زمینه شکایت کیفری مطرح نماید، دادگاه در صورت اثبات این امر وی را محکوم خواهد کرد. هرچند بسیاری از مادران و برخی از پدران که از حق ملاقات با فرزند بعد از طلاق محروم شده اند اصولاً به علت مصلحت خود یا فرزندشان از طرح شکایت کیفری خودداری می کنند.
زمان و مکان مـلاقات با فـرزند بـعد از طـلاق
در این خصوص با قانون مشخص و ثباتی مواجه نیستیم چرا که مصلحت طفل اقتضا می کند تا با توجه به شرایط وی و همچنین شرایط پدر و مادر، زمان و مکان خاصی برای ملاقات با وی تعیین گردد. اصولاً در اغلب موارد این مهم با توافق طرفین حل و فصل می شود اما اگر پدر و مادر فرزند نسبت به این موضوع به توافق نرسند دادگاه در این زمینه اقدام به تصمیم گیری می کند .
اصولاً دادگاه ها ترجیح می دهند یک الی دو بار در هفته را برای حق ملاقات با فرزند تعیین کنند. در این میان اواخر هفته و بخصوص روز های پنجشنبه و جمعه را برای این کار مناسب تر می دانند. البته دادگاه ها باید با توجه به وضعیت شغلی و اجتماعی طرفین نسبت به این موضوع رسیدگی نمایند. بنابراین اگر یکی از طرفین ادعا کند که روز آخر هفته به فلان دلیل مناسب نمی باشد دادگاه باید زمان دیگری را تعیین کند.
مکان دیدار با فرزند نیز باید توسط طرفین تعیین گردد و اگر در این زمینه به توافق نرسند دادگاه مبادرت به تعیین مکان ملاقات با فرزند خواهد پرداخت. اصولا دادگاه ها کلانتری ها را به عنوان محل مناسب ملاقات با فرزند تعیین می کنند اما کلانتری ها به علت عدم فضای مناسب جهت ملاقات با فرزند، مکان مناسبی را به طرفین معرفی می کنند. بنابراین همانگونه که مشخص است فردی که حق حضانت فرزند را ندارد نمی تواند طفل را در محلی همانند خانه خود ملاقات کند مگر اینکه سرپرست طفل در این خصوص رضایت به ملاقات فرزند در منزل دهد.
ضمانت اجرای ملاقات با فرزند
همانطور که در مباحث ابتدایی ذکر کردیم حق ملاقات با فرزند یک حق ذاتی است و دست یافتن به حق نیز به هیچ وجه مشمول ارائه ضمانت اجرا نمی شود با این حال فردی که سعی کرده است از حق دیدار با فرزند خود بعد از طلاق سوء استفاده کند یا مثلاً فرزند خود را ربوده و در محل دیگری پنهان نماید یا مثلاً بخواهد او را از کشور خارج کند و یا اگر سرپرست طفل بخواهد مانع دیدار فرزند با پدر یا مادر خود شود و امثال این ها، دادگاه ممکن است از ترفندهای قانونی همانند تعیین ناظر یا گرفتن تعهد و تذکر به والدین استفاده کند و در موارد حادتر می تواند حق حضانت را به دیگری انتقال دهد .
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.