مشاوره حقوقی تمکین و انواع آن در قانون ایران

مشاوره حقوقی تمکین با وکیل شاه مرادی – وکیل پایه یک دادگستری : تمکین از مهمترین مباحث حقوق مدنی است که بر گرفته از متون فقهی و شرعی می باشد و به عنوان حقوق و تعهد زن و شوهر در زندگی مشترک شناخته می شود.

هرچند بسیاری از مردم تصور می کنند تمکین وظیفه زن و حق مرد می باشد اما در واقعیت این گونه نیست و مرد نیز بنابر شرایط زندگی و بخصوص در روابط زناشویی موظف به تمکین می باشد البته نمی توان از این واقعیت چشم پوشی کرد که تمکین بیشترین حق را برای مرد و بیشترین تعهد را برای زن ایجاد می کند.

مشاوره حقوقی تمکین برای پاسخ دهی به سوالاتی است که در این باب ایجاد می شود. این موضوع را در ادامه به صورت تفصیلی تر تشریح می کنیم. در ادامه با وکیل خانواده همراه باشید..

مشاوره حقوقی تمکین

تمکین به چه معناست؟

در ابتدا باید به تعریف حقیقی و حقوقی تمکین بپردازیم. تمکین به معنای فرمانبرداری است. یعنی فردی که از دستورات و خواسته های دیگری اطاعت می کند. زمانیکه یک زن در محل زندگی همسرش سکونت دارد. و هر زمان که مرد خواستار رابطه جنسی بود با او رابطه برقرار نمود. و در زندگی از دستورات ریز و درشتی که برای استحکام زندگی آن ها نیاز است اطاعت نماید تمکین نموده است.

همچنین مردی که محل زندگی خود را ترک نکرده است. و به همسر و فرزندان خود و وضعیت آنها رسیدگی می کند. و نیازهای آن ها را در حد متعادل برطرف می کند. در حال تمکین است و وظیفه خود را در این زمینه انجام داده است.

ضمانت اجرای عدم تمکین چیست؟

  • از مهمترین مسائلی که در جلسات مشاوره حقوقی تمکین مطرح می شود این است که ضمانت اجرای تمکین چیست؟
  • در واقع اگر زن تمکین نکند یا مرد حاضر به تمکین نباشد قانون چه برخوردی با آن ها می کند؟

نکته ای که باید در ابتدا بدانید این است که قانون هرگز هیچ فردی را به اجبار ملزم به تمکین نمی کند. بنابراین اگر زنی از برقراری رابطه جنسی با همسر خود اکراه دارد. یا نمی خواهد در خانه ای که همسرش تعیین کرده است. زندگی کند در حال عدم تمکین است. و قانون او را مجبور به اعمال فوق نمی کند. اما در مقابل این اعمال او را ناشزه اعلام می کند و در نتیجه آن از دریافت نفقه محروم می شود .

در مقابل اگر مردی همسر و فرزندان خود را رها کند یا به محل زندگی خود مراجعت نکند. و ارتباط جنسی مناسبی با همسر خود برقرار ننماید شرایط عسر و حرج را برای همسر خود فراهم کرده و همسر او می تواند با اثبات این امر حکم طلاق را از دادگاه دریافت کند و خود را مطلقه نماید.

انواع تمکین

تمکین انواع مختلفی دارد که در حقوق مدنی نیز به آن ها اشاره شده است. تمکین یا از نوع خاص است یا از نوع عام! البته تمکین عام بدین صورت است که تمکین خاص را هم در بر می گیرد. چرا که اثبات تمکین خاص در اغلب موارد برای مراجع قضایی امکان پذیر نیست. تمکین عام به معنای اطاعت و فرمانبرداری از همسر است. البته این تمکین در خصوص اطاعت زن از مرد به کار می رود. زمانیکه زن در محل سکونت مرد یا همان جایی که مرد تعیین کرده است زندگی می کند. و بدون رضایت مرد یا ضرورت قانونی و عقلایی آن محل را ترک نمی کند در حال اجرای تمکین عام است.

وکیل الزام به تمکین : منظور از تمکین خاص نیز یک رابطه مطلوب از حیث روابط جنسی و ارضای نیازهای مرد در زمینه غرائز جنسی است. البته این نیازها باید در حد نرمال باشند. و اگر حالتی بیمارگونه داشته باشند در حیطه وظایف زن قرار نمی گیرند. نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که اگر زن در محل سکونت همسر خویش سکونت دارد. و در واقع خانه و زندگی خود را رها نکرده است طبق قانون در حال تمکین است. منظور از این تمکین هم تمکین عام می باشد و هم تمکین خاص! بنابراین تا زمانی که در محل مورد نظر زندگی می کند شایسته دریافت نفقه می باشد.

مصادیق عدم تمکین کدامند؟

  • اگر زن بدون داشتن عذر شرعی از نزدیکی با همسر خویش خودداری کند.
  • اگر زن از دستورات مرد که مبنی بر ریاست خانواده است، سر پیچی کند.
  • در صورتی که در تربیت فرزندان با شوهر همکاری نداشته باشد.
  • اگر زن منزلی که مرد برای او تهیه کرده است را ترک نماید.
  • در صورتی که زن به مشاغلی که مخالف منافع مصالح خانواده باشد مشغول به کار شود.

رابطه تمکین و حق حبس چیست؟

یکی از مهمترین حقوق زن در زندگی مشترک مربوط به حق حبس است. اگر در همان ابتدای زندگی مشترک به مشاوره حقوقی تمکین مراجعه کنید این موضوع را به شما گوشزد می کند که در صورت استفاده از حق حبس می توانید بدون رعایت تمکین از دریافت نفقه و مهریه بهره مند شوید. در واقع زن تا قبل از اولین نزدیکی با همسر خویش (تمکین خاص) می تواند از تمکین خودداری کند و تمکین را مشروط بر دریافت مهریه کند.

به محض دریافت مهریه یا اولین قسط از اقساط وظیفه تمکین نیز برای زن ایجاد می شود. بر اساس رای وحدت رویه دیوان عالی کشور، عدم تمکین مسقط حق نفقه وی نخواهد بود. نکته بسیار مهمی که باید بدانید این است که عدم تمکین حق شما را مبنی بر مهریه از بین نمی برد.

مستثنیات عدم تمکین با حق دریافت نفقه

در برخی از موارد زن می تواند از همسر خود تمکین نکند. قانون و شرع نیز در برخی از موارد نه تنها زن را ملزم به تمکین نکرده اند بلکه عدم تمکین را الزامی دانسته اند. به عنوان مثال می توان به عادت ماهانه اشاره کرد که مسقط حق مرد برای یک دوره چند روزه جهت نزدیکی با زن است و اگر زن از درخواست مرد سرپیچی کند باز هم مستحق دریافت نفقه است.

اگر زن به علت برخی از بیماری ها یا مشکلات دیگر حاضر به تمکین نباشد یا در صورت تمکین عام و حضور در خانه مرد، بیم جان یا سلامت او وجود داشته باشد باز هم الزامی به تمکین نخواهد بود و همچنان مستحق دریافت نفقه است حق حبس نیز که در مبحث قبل تشریح گردید یکی دیگر از مستثنیات عدم تمکین است که ساقط کننده حق نفقه نخواهد بود.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *