مسئولیت ضامن چک + نکات طلایی

ضامن چک چه مسئولیتی دارد ؟  یکی از مهترین و پر کاربرد ترین اسناد تجاری در ایران چک می باشد که همواره بین مردم علی الخصوص تجار رد و بدل می شود . در بسیاری از موارد دارندگان چک یا افرادی که چک برای آنها صادر می شود. برای تضمین و اطمینان خاطر از صادرکنندگان چک درخواست معرفی ضامن می کنند. افرادی که به عنوان ضامن چک آن را امضا می کنند باید بدانند که مسئولیت های حقوقی گریبانگیر آنان خواهد شد.

در این مقاله که توسط وکیل چک تهیه شده است. به میزان و حدود مسئولیت ضامن چک اشاره خواهیم کرد. در ادامه راه های پیگیری و طرح دعوا علیه ضامن چک را بیان خواهیم نمود.

مسئولیت ضامن چک

آیا مسئولیت ضامن تضامنی است؟

ابتدا باید مسئولیت تضامنی را معنا کنیم. مسئولیت تضامنی یعنی دارنده چک پس از سر رسید چک می تواند به هرکدام از صادرکننده یا ضامن چک مراجعه کند. و هیچ اولویتی هم فی مابین آنها وجود ندارد. یعنی اینگونه نیست که ابتدا به صادرکننده چک رجوع کند اگر او نداد به ضامن مراجعه شود . در پاسخ به پرسش مذکور باید عنوان داشت که مسئولیت ضامن تضامنی است. بنابراین دارنده چک می تواند به هر کدام از صادرکنند و ضامن که خواست مراجعه کند. این امر در جای خود به عنوان یکی از مزیت های فوق العاده اسناد تجاری من جمله چک به حساب می آید.

شرایط رجوع و طرح دعوا علیه ضامن

مزیت مسئولیت تضامنی ضامن با صادرکننده در حالی قابل استفاده است. که دارند چک در مهلت های مقرر در قانون تجارت علیه صادرکننده اقدامات لازم را انجام دهد.

منظور از مهلت های مقرر آن است که اگر چک در همان مکانی که صادر شده باید مطالبه شود. دارنده باید ظرف مهلت 15 روز نسبت به مطالبه آن اقدام نماید، چنانچه مکان پرداخت و مطالبه چک غیر از محل صدور آن و در ایران باشد. 45 روز و چنانچه محل صدور سند تجاری در خارج اما مکان مطالبه آن داخل ایران می باشد 4 ماه مهلت مطالبه وجه می باشد .

من جمله ایراداتی که وارد می باشد و البته ضامن ها باید توجه داشته باشند آن است. که به هنگام صدور گواهی مبنی بر عدم پرداخت ضامن از این عدم پرداخت یا عدم موجودی در حساب مضمون عنه مطلع نمی شود. البته بهتر بود که به مانند زمان عدم پرداخت اقساط وام توسط وام گیرنده که فوراً ضامن وام گیرنده از آن مطلع می شود. در این مورد نیز بانک ها بلافاصله ضامن را از صدور گواهی عدم پرداخت مطلع می کردند. زیرا که ضامن در قبال عدم انجام تعهد مضمون عنه مسئولیت های حقوقی و مدنی را متحمل خواهد شد.

عواقب عدم رعایت شرایط مقرر

در صورت عدم رعایت شرایط مقرر در پارگراف قبل، دارنده به هیچ وجه نمی تواند علیه ضامن اقامه دعوا کند به عبارتی ضامن دیگر هیچ مسئولیتی نخواهد داشت این امر سبب بی اعتباری مسئولیت صادرکننده نیست بلکه ایشان همچنان در برابر دارنده مسئول پرداخت می باشد.

چگونه به ضامن چک مراجعه کنیم؟

پس از مراجعه به بانک و مشاهده عدم موجودی حساب صادرکننده، دارنده در صورت رعایت مواعد مقرر می تواند به شخص ضامن مراجعه کند. و دعوای حقوقی مطالبه وجه چک را به کمک وکیل چک علیه ضامن مطرح کند . دقت داشته باشد در چک و اسناد تجاری مبحثی تحت عنوان مرور زمان وجود دارد. مرور زمان در چک 5 سال از آخرین اقدام قضایی و حقوقی برای آن می باشد. یعنی اگر شما برای مطالبه وجه چک اقدام کردید اما دیگر سراغ گواهی عدم پرداخت نرفته اید یا در اواسط کار پیگیر را رها کرده اید تنها تا 5 سال بعد از آخرین اقدام حقوقی می توانید مجدداً علیه فقط صادر کننده اقدام قضایی و حقوقی نمایید. در غیر اینصورت چک مزیت های قانونی اسناد تجاری را از دست داده و در واقع تبدیل به یک دین مدنی می شود .

شکایت کیفری علیه ضامن

باید این نکته بیان شود که شکایت کیفری علیه ضامن امکان پذیر نیست و تنها دعوای حقوقی ممکن است . شکایت کیفری بابت صدور چک بلامحل فقط علیه صادر کننده چک ممکن است.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *