مزاحمت ملکی چیست؟

مزاحمت ملکی چیست؟ یکی دعاوی ملکی که در رابطه با اموال غیرمنقول مطرح می شود دعوی رفع مزاحمت ملکی است. حال سوال این است که مزاحمت ملکی چیست؟ و چه تفاوتی با تصرف عدوانی و ممانعت از حق دارد؟ همچنین بررسی خواهیم کرد که مراجع صالح برای رسیدگی به دعوی رفع مزاحمت از حق کدامند. و چه مجازاتی برای افراد مزاحم در حق دیگران وضع شده است؟ در نهایت نیز نحوه طرح درخواست رفع مزاحمت از حق را تشریح کرده و اجرای آن توسط اجرائیات دادگاه ها را بیان می کنیم.

مزاحمت ملکی چیست

مزاحمت ملکی چیست؟ و چگونه صورت می گیرد ؟

تصور کنید یک شخص دارای یک واحد آپارتمان و یک واحد پارکینگ در یک ساختمان چند طبقه است. حال یکی از همسایگان، خودروی خود را به نحوی پارک می کند که فرد مورد نظر قادر به پارک کردن خودرو در محل پارک قانونی خود نمی باشد. یا خودرو شخص دوم، نوعی پارک شده است که شخص اول قادر به خارج ساختن ماشین پارک شده و استفاده از آن نمی باشد.

همه ما در زندگی خود با چنین صحنه هایی مواجه شده ایم که اغلب آن ها به علت ازدیاد جمعیت و تراکم ساختمان ها و مواردی از این قبیل رخ داده اند اما در برخی از موارد، چنین اعمالی کاملاً عامدانه بوده و با سوء نیت همراه هستند. هرچند در موارد قبل تر نیز می توان دعوی رفع مزاحمت از حق را به جریان انداخت اما اصولاً با یک یا دو بار صحبت کردن، مسئله رفع می شود اما در خصوص اقدامات عامدانه، قضیه فرق می کند. و با مزاحمت ملکی به معنای واقعی مواجه هستیم.

تفاوت مـزاحمـت ملکـی، تصرف عدوانی و ممانعت از حق

در مزاحمت ملکی، شاهد تصرف و یا قصد تصرف توسط دیگری نیستیم. درواقع شخص مزاحم ادعای تصرف ملک یا پارکینگ مربوطه را ندارد. (هرچند ممکن است مزاحمت های وی به علت چنین قصدی در آینده باشد) و حتی نمی خواهد مالک ملک را از حق استفاده از ملک خود محروم نماید. بلکه صرفاً با ایجاد مزاحمت از حق، دردسرهای خاصی را برای مالک مال غیرمنقول ایجاد می کند.

تصرف عدوانی ، غاصب ادعای مالکیت بر ملک مربوطه را دارد. درممانعت از حق نیز، فرد قصد تصرف ندارد یا ملکی را تصرف نکرده است اما مانع استفاده مالک از مال خود می شود. دراین خصوص می توان به قفل کردن یا تغییر قفل درب پارکینگ بدون اطلاع مالک اشاره نمود. در هرکدام از موارد فوق بایدعنوان دعوی را متناسب باعمل صورت گرفته ازجانب غاصب یا فرد مزاحم یا مانع درج نمایید.

مرجع صالح برای رسیدگی به مزاحمت ملکی

طبق قانون شما می توانید علاوه بر مراجع حقوقی به مراجع کیفری نیز مراجعه نمایید. مراجعه به مراجع حقوقی به این معناست که شما صرفاً رفع مزاحمت را درخواست نموده اید. اما مراجعه به دادگاه های کیفری به معنای رفع مزاحمت و اعمال مجازات قانونی بر فرد مزاحم است. مرجع صالح برای رسیدگی به جرائم ملکی، محل وقوع جرم یا همان محل وقوع مال غیرمنقول است.

مجازات مـزاحمت مـلکی

طبق قانون مجازات اسلامی، مجازات مزاحمان ملکی عبارت است از یک ماه تا یک سال حبس و کسانی که پس از اجرای حکم مزاحمت مجدداً به همان جرم محکوم شوند علاوه بر رفع تجاوز به حبس از شش ماه تا دو سال محکوم خواهند شد. اگر تعداد مزاحمین ملکی سه نفر یا بیشتر باشند از ادله قوی برای اثبات جرم است و مطابق قانون باید قرار بازداشت مزاحمین صادر شود.

دادخواست و شکواییه رفع مزاحمت ملکی

در ابتدا بهتر است از صحنه مزاحمت عکس برداری و در صورت امکان، فیلم برداری کنید. اگر هم بتوانید چند شاهد عینی برای جرمی که رخ داده است. پیدا کنید بسیار بهتر است. به کلانتری مراجعه کرده و درخواست صورت جلسه بدهید.

اصولاً نیروی انتظامی شما را به دادسرا ارجاع می دهد اما شما می توانید با مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی، درخواست رفع مزاحمت ملکی را هم بدهید. که در این صورت به دادگاه صالح ارجاع داده می شوید.

رسیدگی به جرائم مزاحمت ملکی خارج از نوبت صورت می گیرد. البته امکان رسیدگی به مزاحمت ملکی که در گذشته به وقوع پیوسته است .و آثار آن هم به کل رفع شده است وجود ندارد . و شما صرفاً می توانید درخواست رفع مزاحمتی را داشته باشید که هم اکنون نیز باعث ایجاد اختلال در استفاده از حق قانونی شما شده است. در این زمینه بهتر است حتما از یک مشاوره حقوقی با وکیل ملکی یاری بگیرید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *