مراحل شکایت کیفری چک
صفر تا 100 مراحل شکایت کیفری چک : یکی از سوالاتی که در عرصه علم حقوق و وکالت مطرح می شود این است که مراحل شکایت کیفری چک شامل چه مواردی می باشد؟
با توجه به اینکه مطالبه وجه چک از طریق مراجع حقوقی و ثبتی امکان پذیر است و برای عدم وصول وجه چک در برخی از موارد می توان به مراجع کیفری مراجعه نمود لازم است تا جزییات مربوط به مراحل شکایت کیفری چک را هم بدانید. در این مقاله به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت با وکیل متخصص چک همراه باشید…
مهلت شکایت کیفری از چک چقدر است؟
مرور زمان در برخی از موارد باعث می شود تا دیگر امکان شکایت کیفری از چک وجود نداشته باشد. طبق قانون شما باید حداکثر در مدت شش ماه از زمان سررسید چک آن را برگشت دهید و تا شش ماه از زمان برگشت چک نیز فرصت دارید تا شکایت نامه خود را تحت عنوان عدم پرداخت وجه چک به دادگاه صالح تحویل نمایید.
بنابراین اگر در این مدت گواهی عدم پرداخت وجه چک از بانک محال علیه دریافت نشود. و شکایت کیفری از چک برگشتی آغاز نگردد ، دیگر هرگز امکان شکایت کیفری از چک مورد نظر وجود ندارد. و باید از سایر شیوه های وصول چک یعنی روش حقوقی و روش ثبتی اقدام نمود.
چگونه می توان از چک برگشتی شکایت نمود؟
در این بخش می خواهیم مراحل شکایت کیفری از چک را توسط وکیل کیفری تشریح کنیم. شکایت کیفری از چک برگشتی باید در دادسرای حوزه ای صورت گیرد که بانک صادر کننده گواهی عدم پرداخت وجه چک در آن قرار دارد. ابتدا از بانک محال علیه، گواهی عدم پرداخت دریافت کنید. سپس به همراه مدارک، لاشه چک برگشتی و گواهی عدم پرداخت به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و شکایت نامه خود را تنظیم کنید.
زمانیکه در دادسرا از صادر کننده چک برگشتی شکایت می کنید. دادسرای مربوطه تنها موظف است به جرم صدور چک بلامحل (و در صورت لزوم به خسارت تاخیر تادیه و مواردی از این قبیل) رسیدگی کند بنابراین رسیدگی به وجهی که پرداخت نشده است. نیاز به ارائه دادخواست جداگانه ای دارد که در صلاحیت دادگاه ها و مراجع حقوقی و ثبتی است.
باتوجه به مطالب فوق برای اینکه بتوانید علاوه بر مجازات صادر کننده چک بلامحل، وجه چک را هم دریافت کنید باید در دادگاه حقوقی همان حوزه، اقدام به طرح دادخواست مطالبه وجه چک نمایید تا دادگاه به آن رسیدگی کند. و در صورت احراز طلب شما از صادر کننده چک یا ضمانت کننده آن، حکم به پرداخت وجه چک را صادر نماید. در واقع شکایت کیفری نوعی اهرم فشار بر فردی است که از پرداخت وجه چک خودداری می کند. و در عین حال طبق قانون موظف به پرداخت آن می باشد.
چک هایی که مشمول شکایت کیفری نمی باشند کدامند؟
همانطور که در ابتدای مقاله نیز بیان کردیم برخی از انواع چک ها قابلیت شکایت کیفری را ندارند. البته برخی از چک ها از همان بدو صدور و امضا این قابلیت را ندارند. اما برخی دیگر به علت مرور زمان این قابلیت را از دست می دهند. به عنوان مثال چک هایی که هر دو مهلت شش ماهه را از دست می دهند دیگر قابلیت شکایت کیفری ندارند. طبق قانون علاوه بر این مورد، گزینه های ذیل نیز صرفاً از طریق مراجع حقوقی و ثبتی قابل پیگیری هستند:
- چک سفید امضا یا چکی که ثابت شود به صورت سفید امضا صادر شده است.
- چک مشروط (چک هایی که پرداخت آن ها مشروط به یک امر خاص باشد)
- چکهای تضمین کننده کار یا تعهد اعم از عدم انجام فعل یا یک فعل مثبت
- چک های بدون تاریخ
- چک های مدت دار
- چکهایی که برای معاملات نامشروع از جمله قمار و معاملات ربوی صادر شده اند
- چک هایی که از طرف موسسات مالی و اعتباری یا صندوق های قرض الحسنه صادر می شوند. ( در واقع اوراق موسسات مالی اصلاً چک نیستند. هر چند از نظر ظاهری شباهت زیادی به چک دارند اما با دقت در این اوراق مشخص می گردند که حواله هستند )
- چک هایی که بعد از صدور گواهی عدم پرداخت از جانب بانک محال علیه، با پشت نویسی به دیگری منتقل شده اند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.