مراحل خلع ید

مرحله به مرحله خلع ید  با وکیل شاه مرادی : یکی از مهمترین سوالاتی که در عرصه قضاوت مطرح می شود مراحل خلع ید و شیوه صحیح خارج نمودن مال از تصرف یک غاصب یا همان متصرف غیرقانونی است. این مقوله صرفاً در خصوص اموال غیرمنقول همانند زمین، ویلا و آپارتمان مطرح می شود و شامل اموال منقول همانند اتومبیل، جواهرات، پول نقد و … نمی شود.

خلع ید، تخلیه ید، رفع تصرف عدوانی، رفع مزاحمت و ممانعت از حق موضوعات مهمی هستند که در حقوق مدنی و بعضاً در حقوق کیفری مورد توجه واقع می شوند. شباهت بسیار زیادی که میان موضوعات فوق وجود دارد بسیاری از افراد را ملزم می کند تا برای تنظیم یک دادخواست صحیح به مشاورین حقوقی و وکلای متبحر ملکی در این زمینه مراجعه کنند.

گذشته از مسائل فوق و اینکه چه تفاوتی میان این عناوین وجود دارد ، قصد داریم در ادامه این مقاله به بررسی مراحل خلع ید بپردازیم. اگر شما نیز چنین دادخواستی را در دادگاه حقوقی محل وقوع مال غیرمنقول مطرح کرده اید می توانید با مطالعه این مقاله به مسائل اجرایی و چگونگی خلع ید اشراف پیدا کنید. پیشنهاد می کنیم با مطالعه این مقاله ما را همراهی نمایید.

مراحل خلع ید

خلع ید از تنظیم دادخواست تا صدور حکم

اگر ملک شما به صورت غیرقانونی در تصرف دیگری قرار گرفته است تحت شرایطی می توانید دعوی خلع ید را مطرح کنید. این شرایط عبارتند از:

  • شما مالک برحق مال باشید.
  • تصرف غاصب مبتنی بر یک قرارداد مقدم بر تصرف غیرقانونی همانند اجاره نباشد. حتی اگر مبتنی بر قرارداد اجاره باشد و مدت قرارداد نیز منقضی شده باشد نمی توانید از طریق دادخواست خلع ید برای بازپس گرفتن ملک اقدام کنید.
  • شما باید بتوانید مالکیت خود را بر مال مورد نظر از طریق سند رسمی اثبات کنید.

ممکن است شما مالک منافع یک مال باشید. به عنوان مثال مستاجر یک آپارتمان هستید اما دیگری بدون رضایت شما این آپارتمان را تصرف کرده است. در این شرایط شما می توانید به عنوان مالک منافع ساختمان درخواست خلع ید بدهید.

اگر شرایط فوق مهیا باشد می توانید سریعاً برای درخواست خلع ید اقدام کنید. اگر شما سند مالکیت ندارید باید به همراه ارائه دادخواست خلع ید، دادخواست اثبات مالکیت نیز بدهید. اگر نتوانید مالکیت خود را بر مال مورد نظر اثبات کنید باتوجه به این ماده قانونی که متصرف صاحب مالی است که در تصرف دارد مگر اینکه خلاف آن ثابت شود، وی می تواند تصرف خود را بر مال مورد نظر ادامه دهد.

در مراحل نهایی قاضی باید حکم خود را صادر کند. اگر شما توانسته باشید مالکیت رسمی خود را بر آن مال اثبات کنید مالک بلامنازع خواهید بود و حکم خلع ید را نیز دریافت می کنید. در این شرایط خوانده 10 روز فرصت دارد که ملک را به شما تحویل داده و آثار تصرف را از بین ببرد در غیر این صورت مامورین اجرا وارد عمل شده و ملک را از او پس می گیرند.

نکاتی که باید در خصوص مراحل خلع ید بدانید

  • برخلاف آنچه که در ظاهر به نظر می رسد مراحل خلع ید طولانی بوده و بسیار چالش برانگیز است. بنابراین شایسته است در این خصوص از وکلای متخصص در زمینه خلع ید کمک بگیرید.
  • در بیان مراحل خلع ید صرفاً به بررسی دادخواست در مرحله بدوی پرداختیم اما این مقوله نیز همانند سایر مباحث حقوق مشمول تجدیدنظرخواهی و فرجام نیز می گردد.
  • مراحل خلع ید صرفا به خارج نمودن ملک از تصرف متصرف منتهی نمی شود بلکه در صورت درخواست مالک باید ملک مورد نظر به حالت سابق برگردد. به عنوان مثال اگر متصرف در زمین دیگری بنایی را احداث نموده باشد ، در صورت تقاضای خواهان، قلع بنا نیز صورت می گیرد.
  • یکی از مهمترین حقوق مالک در این زمان درخواست اجرت المثل ایام تصرف است. البته این امر نیز همانند مسئله اخیر کاملاً ارادی بوده و مالک می تواند از آن صرف نظر کند.
  • حق مالک بر خلع ید ساقط نمی شود حتی در صورت فوت او! بنابراین این حق نیز همانند سایر حقوق قابلیت انتقال از طریق ارث را دارد.
  • نکته نهایی که البته از اهمیت بسیار زیادی نیز برخوردار است غیرمالی بودن دادخواست خلع ید می باشد. بنابراین شما در زمان مطرح نمودن این دادخواست ملزم به پرداخت هزینه دادرسی دعاوی مالی نخواهید بود.

در انتها مشاوره حقوقی و مراجعه به وکیل خلع ید ، پیشنهاد ما به شما برای کسب نتیجه بهتر است .

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *