مجازات قتل زن توسط شوهر

مجازات قتل زن توسط شوهر : یکی از اخبار دردناکی که هر از گاهی در نقاط مختلف جهان شنیده می شود قتل های خانوادگی است. هزاران دلیل مختلف وجود دارد تا یک قتل عمد در میان اعضای خانواده به وقوع بپیوندد. قتل فرزند توسط پدر، قتل خواهر توسط پدر و برادر، قتل والدین توسط فرزند و قتل زن توسط شوهر از متداول ترین قتل هایی به حساب می آیند که در سراسر جهان رخ می دهند.

در میان قتل های خانوادگی از قتل زن توسط شوهر به عنوان بیشترین آمار موجود نام می برند. این مسئله صرفاً به جوامع اسلامی مربوط نبوده و در بسیاری از کشورهای غیراسلامی نیز رخ می دهد. حال سوال این است که علت وقوع چنین جرمی و همچنین مجازات قتل زن توسط شوهر چیست؟ این مباحث را در ادامه بررسی می کنیم با توضیحات وکیل کیفری همراه باشید .

مجازات قتل زن توسط شوهر

علل قتل زن توسط شوهر

تاکنون دلایل مختلفی برای وقوع قتل زن توسط همسر بیان شده اند اما عمده ترین ادعاهای صورت گرفته عبارتند از:

  • خیانت زن به شوهر
  • انجام کارهایی برخلاف مصلحت خانواده
  • عدم اطلاعت و فرمانبرداری از مرد
  • مشکلات بارز اقتصادی و توقعات بالای زن
  • مشکلات روحی و روانی در مرد
  • عدم توانایی مرد برای پرداخت مهریه و عدم انگیزه برای ادامه زندگی مشترک
  • هیجانات ناشی از مواد مخدر، مشروبات الکلی و مواد مسکر

البته که در بسیاری از موارد زنان قربانی افکار متحجر مردان شده و به علت علائق متفاوت در زندگی، جان خود را به دنبال قتل توسط همسر از دست داده اند. این پدیده شوم که اغلب در کشورهای جهان سوم مشاهده می شود در حال افزایش بوده و شاید سال ها زمان ببرد تا مردم به درک متقابلی از حقوق زنان در نقاط محروم و دورافتاده برسند .

مجازات قتل زن توسط شوهر چیست؟

مجازات قصاص برای قتل عمد صرفاً در خصوص مجازات پدر در قتل فرزند حذف می گردد و در سایر موارد قتل ، مجازات آن اعدام است .

بنابراین اگر مردی زن خود را به قتل برساند و این قتل نیز طبق شواهد به عنوان قتل عمد شناخته شود مشمول قصاص یا پرداخت دیه است. اما قانون مجازات اسلامی به تبعیت از فقه تعیین نموده است که مرد در یک صورت از مجازات قصاص رهایی می یابد و حتی نیازی به پرداخت دیه ندارد.

اگر مردی بعد از قتل همسر خود ادعا کند که همسر خود را در حال زنا با مرد بیگانه دیده است در حالی که در تمکین وی بوده و ناشزه نباشد و شواهد نیز مهر تاییدی باشد بر ادعاهای مرد، مجازات قصاص و دیه از او ساقط می شود. شواهد مختلفی در این زمینه وجود دارد که از جمله آن ها می توان به وضعیت زن و مرد در حالت قتل و یا گزارشات پزشکی قانونی اشاره کرد.

نکته ای که در خصوص مجازات قتل زن توسط شوهر وجود دارد این است که مرد باید حتماً زن را بدون اکراه در حال زنا با مرد بیگانه ببیند و اگر آن دو در حال زنا نباشند (به عنوان مثال صرفا در حالت معاشقه یا هم آغوشی باشند) مرد نباید به قتل زن اقدام نماید در غیر این صورت مشمول مجازات قصاص و دیه می گردد. بنابراین مجازات قتل زن توسط شوهر باتوجه به وضعیت زن در زمان قتل متفاوت است .

مجازات قتل شوهر توسط زن

اکنون که مجازات قتل زن توسط شوهر را بررسی کرده ایم بد نیست تا به نقطه مقابل آن یعنی مجازات قتل شوهر توسط زن نیز بپردازیم . دقت کنید که استثنای وارده بر حکم فوق در خصوص این جرم اعمال نمی شود. بدین صورت که تفاوتی ندارد انگیزه زن از قتل مرده چه بوده است! در هر صورت مجازات قصاص و در صورت رضایت از جانب اولیا دم، دیه برای او در نظر گرفته می شود.

دقت کنید که زن در صورت قتل مرد موظف به پرداخت دیه کامل است اما اگر مجازات قتل زن توسط شوهر به پرداخت دیه منتهی گردد، مرد صرفاً نصف دیه کامل را پرداخت می کند. چرا که طبق قوانین اسلامی، دیه زن نصف دیه مرد است ، زن و مرد هر کدام که قاتل دیگری باشد از مقتول ارث نمی برد .

لازم به ذکر است که این قاعده صرفاً در خصوص زن و شوهر اجرا نمی شود بلکه طبق قانون قاتل نمی تواند از مقتول ارث ببرد حتی اگر رابطه آن ها نسبی باشد .

امید شاه مرادی – مشاور حقوقی و وکیل پایه یک دادگستری

2 پاسخ
    • سورنا
      سورنا گفته:

      تو اکثر کشورا دیگ دارن مجازات اعدام حذف میکنن.اونوقت از اعدام میگی :/

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *