فروش ملک بدون اجازه شریک
مجازات و پیگیری فروش ملک بدون اجازه شریک : یکی از مهمترین مسائلی که در زمینه اموال مشاعی مطرح می شود فروش ملک بدون اجازه شریک است. باتوجه به اینکه بسیاری از شرکا به علت عدم اطلاع از قوانین املاک مشاعی، مبادرت به تصرف غیرقانونی در ملک مربوطه می کنند سوالات زیادی در این زمینه مطرح می شود.
مشاوره حقوقی و وکلای متخصص می توانند به سوالات شما در این زمینه پاسخ دهند. ما نیز تصمیم گرفته ایم در این مقاله به بررسی فروش ملک بدون اجازه شریک بپردازیم.
ملک مشاعی چیست؟
سهیم بودن دو یا چند نفر در یک ملک را مالکیت مشاعی می نامند ، علل مختلفی باعث می شود تا یک ملک به حالت مشاعی درآید؛ به عنوان مثال فروش یک یا دو دانگ از یک ملک یا هبه آن باعث می شود تا مالکیت ملک از حالت واحد درآمده و به مالکیت مشاعی تبدیل گردد اما مهمترین علت ایجاد مالکیت مشاع، سهیم شدن وراث در ماترک متوفی است.
دردسرهای خاصی در زمینه مالکیت املاک مشاعی ایجاد می شود که باعث شده است تا قیمت این املاک در مقایسه با اموال مشابه کمتر باشد و رغبت افراد در خرید املاک مشاعی کمتر است ، با این حال طبق قانون و متون فقهی، مالکیت مشاعی نیز نوعی مالکیت صحیح قلمداد می شود اما قوانین خاصی در زمینه فروش آن ها و تصرف هرکدام از شرکا در مال مشاعی وجود دارد.
آیا فروش ملک بدون اجازه شریک صحیح است؟
قانون در خصوص اینکه آیا فروش ملک بدون اجازه شریک صحیح است یا خیر آن را به صراحت غیرنافذ دانسته است. معامله غیرنافذ به معامله ای گفته می شود که شرایط صحت یک معامله را دارد اما آثار آن مبتنی است بر رضایت فرد یا افرادی که به نحوی در معامله ذی نفع حساب می شوند.
بنابراین اگر یکی از شرکا، ملک را بدون اجازه سایر شرکا بفروشد، شرکای وی می توانند با معامله مخالفت کرده و آن را تنفیذ نکنند. در این شرایط دیگر آثار یک معامله بر اقدام مورد نظر بار نمی شود اما اگر تمام شرکا با معامله مورد نظر موافقت کنند، معامله صحیح است و نافذ می گردد .
لازم است عرض شود در اینجا منظور فروش تمام ملک توسط یکی از شرکا است .
فروش سهم مشاعی بدون اجازه شریک
ممکن است برخی از افراد تصور کنند چون مالک بخشی از یک ملک هستند می توانند سهم خود را شخصاً جدا کرده و آن را بفروش برسانند.
اما واقعیت این است که فروش ملک مشاعی آنقدرها هم که برخی از افراد تصور می کنند راحت نیست چرا که سهم افراد در خصوص مالکیت مشاعی بر همه اجزای ملک در نظر گرفته می شود و هیچ کدام از شرکا حق ندارد بگویند در حال حاضر که من مالک دو دانگ از این زمین هستم پس این بخش را به میزان دو دانگ به فروش می رسانم اما اگر معامله صورت گیرد و شریک رضایت دهد معامله نیز نافذ می شود.
چگونگی فروش ملک مشاع
اگر شما نیز دارای یک ملک مشاعی هستید و می خواهید سهم خود را بفروشید حق ندارید بدون رضایت تمام شرکا نسبت به فروش مال اقدام نمایید. شما در ابتدا باید طبق قوانین موجود در زمینه افراز مال مشاع، سهم خود را مشخص کرده و سپس همان سهم را بفروش برسانید.
همچنین می توانید به اتفاق سایر شرکا توافق کنید که ملک را فروخته و پول حاصل از آن را به نسبت سهم دریافت کنید. حتی اگر یکی از شرکا خواستار دستور فروش ملک مشاء باشد می تواند برای افراز ملک مشاعی اقدام نماید. دراین صورت اگر شرکا نتوانند سهم او را خریداری کنند باید با افراز ملک و فروش آن موافقت نمایند.
در خصوص املاک مشاعی که دارای دو شریک است مقوله ای به نام حق شفعه نیز مطرح می شود. حق شفعه به حق شریک شما اشاره دارد مبنی بر اینکه شریک می تواند مبلغ معامله را پرداخت کرده و سهم شما را خریداری کند. در این شرایط شما نمی توانید سهم خود را به دیگری بفروشید. البته شما می توانید با توسل به سایر روش ها همانند هبه و بخشش، سهم خود را به دیگری منتقل کنید . لازم به ذکر است اعمال حق شفعه شرایط دیگری نیز دارد که در ماده 808 قانون مدنی این شرایط ذکر شده است .
باتوجه به اینکه سوالات بسیار زیادی پیرامون این سوال مطرح می شود که نتیجه فروش ملک بدون اجازه شریک چیست بهتر است با یک مشاور حرفه ای در این زمینه مشورت کنید و در صورت نیاز به وکیل افراز ملک یا وکیل متخصص ملکی نیز مراجعه نمایید.
سلام من و دونفر دیگه یک باب مغازه و یک واحد خانه در طبقه دوم به صورت ۳ دانگ و ۲ دانگ و یک دانگ شراکت داشتیم شریک که۳ دانگ داشته سهم خود را بدون اجازه ما فروخته آیا مالک جدید میتواند درخواست افراز ملک بدهد