عدول از دستور تخلیه ، تعریف و نکات مهم
عدول از دستور تخلیه چیست؟ روابط میان موجر و مستاجر همواره یکی از چالش برانگیزترین روابط حقوقی بوده است به همین علت قانونگذار همواره سعی داشته است تا قوانین منسجم و کاربردی را در این زمینه وضع نماید. عدول از دستور تخلیه یکی دیگر از مواردیست که در زمینه روابط موجر و مستاجر مطرح می گردد اما در مقایسه با سایر موارد کمتر مطرح می شود. با این حال لازم است تا در یک مقاله جداگانه و تحت همین عنوان مورد بررسی واقع گردد. در این مقاله به بررسی جوانب مختلف همین موضوع خواهیم پرداخت ، در ادامه با وکیل امور ملکی همراه باشید…
عدول از دستور تخلیه به چه معناست؟
عدول در لغت به معنای سرپیچی کردن است اما در اینجا به معنای انصراف و بازگشت از مسئله ایست که قبلاً تایید شده است. بنابراین به خوبی می توان دریافت که معنای لغوی و اصطلاحی عدول از دستور تخلیه، صرف نظر کردن مقام قضایی از این دستور است. بدین معنا که مستاجر دیگر ملزم به تخلیه ملک نیست و می تواند طبق قرارداد استنادی در آن سکونت داشته باشد. (البته مشروط به رعایت زمان مقرر در اجاره نامه و نه به صورت دائم)
صدور دستور تخلـیه
در ابتدا به این مسئله می پردازیم که دستور تخلیه چیست و تفاوت آن با حکم تخلیه چه می باشد؟ “دستور” نوعی رای دادگاه یا مقام قضایی است که باید در کمترین زمان ممکن اجرا گردد و قابل اعتراض و تجدیدنظرخواهی نیست. مدارک استنادی برای صدور دستور باید بسیار قوی و غیرقابل انکار باشند تا مقام قضایی بتواند با اطمینان خاطر و برای جلوگیری از تضییع حقوق خواهان در این زمینه مبادرت به صدور رای نماید.
حکم تخلیه نیز توسط مقام قضایی صادر می گردد با این تفاوت که لازم است در ابتدا، نوبت رسیدگی اخذ شود و در جلسه دادرسی نیز اظهارات طرفین استماع گردد. بعد از صدور حکم نیز طبق قانون امکان اعتراض و تجدیدنظرخواهی وجود دارد و مهلت زمانی بیشتری برای اجرای حکم در نظر گرفته اند. بنابراین دستور تخلیه از شدت عمل بیشتری برخوردار است.
برای صدور دستور تخلیه نیاز است تا حتماً مهلت اجاره نامه به اتمام رسیده باشد و تمدید هم نشده باشد. بنابراین سایر شرایطی که نیاز به تحقیق و دادرسی دارد قابلیت صدور دستور تخلیه را ندارند. چرا که نیاز به بررسی و کارشناسی خواهند داشت به عنوان مثال این مسئله که مستاجر ملک مورد نظر را محل فساد کرده است. یا استفاده نا متعارف از آن دارد و مسائلی از این دست، مشمول صدور حکم تخلیه می شوند. و با دستور تخلیه متفاوت هستند اما وجه تشابه این است که در نتیجه هر دوی آن ها، مستاجر موظف به تخلیه ملک می گردد.
عدول از دستور تخلیه چه زمانی امکان پذیر است؟
حال به سوال اصلی مقاله بازمی گردیم که عدول از دستور تخلیه در چه مواقعی امکان پذیر است؟ عدول از دستور تخلیه باید توسط مقام قضایی بررسی گردد. بنابراین مستاجر نمی تواند به شخصه در این زمینه اقدام نماید. البته ابهاماتی نیز در این زمینه وجود دارد چرا که دستور تخلیه ظرف 24 ساعت به مستاجر ابلاغ شده و او ظرف سه روز مهلت دارد تا ملک مورد نظر را تخلیه نماید.
آن طور که مشخص است مستاجر تنها سه روز فرصت دارد تا بتواند حقانیت ادعای خود و عدم حقانیت موجر را اثبات نماید. به نظر زمان اندکی است اما وکیل عدول از دستور تخلیه می تواند به راحتی اقدامات کاربردی برای جلوگیری از اجرای دستور تخلیه را بکارگیرد.
شما باید به مرجع قانونی مراجعه نمایید. (دادگاه، شورای حل اختلاف یا دفتر اسناد رسمی) و مدارک خود را مبنی بر عدم حقانیت موجر ارائه کنید. به عنوان مثال می توانید اجاره نامه ای که نشان دهنده تمدید شدن عقد اجاره برای یک سال دیگر است را به افراد ذی صلاح تحویل دهید یا جعلی بودن مدارک استنادی توسط موجر را اثبات نمایید.
مرجع قضایی در همان وهله اول و بدون اخذ نوبت و فوت وقت به ادعای شما رسیدگی می کند. اگر مدارک استنادی از جانب شما معتبر و قوی تر از مدارک موجر باشد. قرار توقف عملیات اجرایی مبنی بر دستور تخلیه ملک صادر شده و سپس به صورت جدی تر به بررسی مدارک مورد نظر خواهد پرداخت. مقام قضایی در نهایت می تواند با صدور رای خود مبنی بر عدول از دستور تخلیه، مستاجر را صاحب حق بداند و خواسته موجر را غیرقانونی تشخیص دهد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.