شرایط و نحوه گرفتن حکم تخلیه

چگونه حکم تخلیه بگیریم؟ گرفتن حکم تخلیه در برخی از موارد به ساده ترین شیوه ممکن امکان پذیر است اما در برخی دیگر از موارد با مسائل مختلف حقوقی گره خورده و یک وکیل متبحر ملکی نیاز است تا از حق و حقوق شما دفاع کند. در هر صورت اگر می خواهید درخواست تخلیه بدهید یا همان تخلیه ید را عنوان کنید بهتر از کلیات حاکم بر این مسئله اطلاع داشته باشید. وکیل متخصص امور ملکی در اینجا کلیات حاکم بر تخلیه ید در ملک مسکونی را برای شما تشریح کرده است ، با ما همراه باشید…

حکم تخلیه چیست؟

یکی از مسائل و عناوین حقوقی، تخلیه ید نام دارد. این موضوع که در اغلب موارد با مسائل دیگر از جمله خلع ید اشتباه گرفته می شود در نتیجه تصرف یک مستاجر (یا فردی که با استناد به یک قرارداد صحیح) بر ملک استیجاری (یا سایر اموال) مطرح می گردد. در واقع تصرف فرد باید خارج از زمان قرارداد یا خارج از شرایط آن باشد و این حق برای صاحب ملک ایجاد گردد که تصرف ملک و منافع آن را شخصاً در اختیار بگیرد.

حکم تخلیه

اینجاست که شخص می تواند با تنظیم یک دادخواست در خصوص تخلیه ید، تسلط کامل خود بر ملک مربوطه را خواستار شود. این دعوی غیر مالی است و هزینه مربوط به آن نیز چندان بالا نیست اما درخواست اجور معوقه که در برخی از موارد ادله استنادی موجر برای درخواست تخلیه است یک دعوی مالی بوده و باید به صورت جداگانه ارائه گردد.

دادخواست تخلیه

برای تنظیم کردن دادخواست تخلیه باید به یک نکته توجه کنید. اگر مدت قرارداد اجاره به اتمام رسیده است می توانید درخواست صدور دستور تخلیه را بدهید که در این شرایط بدون حضور شما و طرف مقابل، دستور تخلیه صادر شده و در ظرف 72 ساعت نیز اجرایی می شود اما اگر می خواهید درخواست صدور حکم تخلیه را داشته باشید باید به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نمایید. دفتر خدمات قضایی پرونده شما را بنابر شرایط موجود به یکی از مراجع ذیل ارجاع می دهد :

– دفتر اسناد رسمی و اداره ثبت :

اگر قرارداد اجاره را در دفتر اسناد رسمی امضا کرده باشید باید به همان دفترخانه مراجعه کرده و بعد از تحویل دادن مدارک مورد نظر و علی الخصوص قرارداد اجاره درخواست تخلیه را پیگیری کنید. دفتر اسناد رسمی نیز اجرای حکم را به دوایر اجرای ثبت اعلام می کنند.

– شورای حل اختلاف :

اگر قرارداد مربوطه از نوع قراردادهای عادی است و همه شرایط صحت قرارداد اجاره را داشته باشد (کتبی بودن، ذکر مدت و تاریخ دقیق، مبلغ اجاره و امضای دو شاهد) به شورای حل اختلاف فرستاده می شود. این مرجع متداول ترین مرجع رسیدگی به اختلافات مربوط به اجاره میان موجر و مستاجر است. البته این مرجع صرفاً به دعاوی موجر و مستاجر در املاک مسکونی می پردازد و نمی تواند به دعوی آن ها در خصوص املاک تجاری رسیدگی نماید.

-دادگاه عمومی محل ملک

اگر قرارداد اجاره میان طرفین وجود داشته اما فاقد یکی از شرایط مذکور در بند اخیر باشد به دادگاه عمومی محل وقوع ملک استیجاری فرستاده می شود تا تعیین تکلیف گردد.

موارد صدور حکم تخلیه

سوال اصلی این است که در چه شرایطی می توان درخواست تخلیه ملک داد؟ در اینجا با شرایط مختلفی مواجه هستیم که امکان صدور دستور تخلیه و صدور حکم تخلیه را فراهم می کنند. این موارد به قرار ذیل هستند:

  • حکم تخلیه به علت اتمام قرارداد اجاره : در صورتی که مدت قرارداد اجاره به اتمام رسیده باشد و تمدید نگردد اما مستاجر از تخلیه ملک سرباز زند. در این شرایط می تواند درخواست تخلیه فوری یا دستور تخلیه داد که در کمترین زمان ممکن قابل پیگیری است و در صورت منتهی شدن به نتیجه نیز ظرف 72 ساعت اجرا می گردد.
  • حکم تخلیه به علت عدم پرداخت اجاره بها : در صورتی که مستاجر به مدت سه ماه از پرداخت مال الاجاره یا همان مبلغ اجاره خودداری کند. در اینجا می توانید به دادگاه حقوقی رفته و درخواست اجور معوقه را داشته باشید. ضمن این درخواست می توانید درخواست تخلیه ید نیز داشته باشید.
  • حکم تخلیه به علت تعدی و تفریط : در صورتی که مستاجر خلاف قانون یا مندرجات قرارداد اجاره از ملک مسکونی استفاده کند. در این شرایط نیز می توانید درخواست تخلیه ید را ارائه کنید.
  • مستاجر به ملک مسکونی خسارت وارد کند یا ملک مربوطه نیاز به تعمیر اساسی داشته باشد و این تعمیر نیازمند تخلیه باشد اما مستاجر از تخلیه ملک خودداری نماید باز هم امکان درخواست تخلیه ملک وجود دارد که منتهی به صدور حکم تخلیه می شود.
  • در برخی از موارد از انتقال منافع ملک استیجاری به عنوان یکی از شرایط درخواست تخلیه ید نام می برند. این مورد اگر توسط طرفین و در قرارداد اجاره رفع و رجوع نشده باشد می تواند مورد استنادی برای حکم دادگاه و درخواست تخلیه ید باشد.

دقت داشته باشید که شما زمانی می توانید این درخواست را داشته باشید که مبلغ رهن یا همان پول پیش ساختمان را در حساب دادگستری تودیع نموده باشید یا رسید پرداخت این مبلغ به مستاجر را به مدارک خود الصاق نمایید. در غیر این صورت به دادخواست شما رسیدگی نمی گردد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *