تصرف عدوانی اراضی دولتی

تصرف عدوانی اراضی دولتی : بسیاری از ما با اصطلاحاتی همانند زمین خواری آشنا هستیم اما در کنار این اصطلاح ، موارد دیگری از جمله کوه خواری و دریاخواری نیز وجود دارد اما بد نیست بدانید که اصلاً در قوانین موجود چنین اصطلاحاتی وجود ندارد و نمی توان با استفاده از این عناوین، فرد یا افرادی را متهم نمود. در قانون به اعمالی همانند زمین خواری، کوه خواری، دریاخواری و مواردی همانند آن، تصرف عدوانی اراضی دولتی اطلاق می شود. این مبحث را در ادامه توسط وکیل متخصص تصرف عدوانی تشریح خواهیم کرد ؛ با ما همراه باشید..

تصرف عدوانی اراضی دولتی و ملی چیست؟

تعریف تصرف عدوانی اراضی دولتی برگرفته از تعریف کلی تصرف عدوانی است با این وصف که منظور از تصرف عدوانی در حالت کلی، تصرف غیرقانونی و ناحق اراضی متعلق به اشخاص حقیقی می باشد که در مالکیت خصوصی یا مشاع افراد است اما اگر فعل ارتکابی در خصوص اراضی ملی و متعلق به دولت صورت گرفته باشد به عنوان تصرف عدوانی اراضی دولتی و ملی شناخته می شود.

تصرف عدوانی اراضی دولتی

اراضی ملی و دولتی کدامند؟

زمین هایی که بدون هیچ گونه دخالتی از سوی انسان ها، شکل طبیعی و ابتدایی خود را حفظ کرده اند، در زمره زمین های ملی و دولتی به حساب می آیند. این زمین ها در مالکیت دولت هستند و منظور از ملی بودن بدین معناست که همه مردم باید از آن ها بهره ببرند. بنابراین هیچ فردی حق ندارد یک زمین دولتی و ملی را برای استفاده شخصی خود بکار ببرد به نحوی که حقوق دیگران را ضایع کند یا مانع استفاده دیگران گردد.

اراضی ملی که در بیرون از مناطق شهری واقع شده باشند همانند مراتع و جنگل ها به اداره منابع طبیعی تعلق دارد و آن هایی که در فضای داخل شهری واقع شده اند همانند پارک ها و فضای سبز، وابسته به سازمان مسکن و شهرسازی می باشند.
طبق قوانین موجود اگر قبل از تاریخ تصویب قانون ملی شدن جنگل‌ها، زمینی احیا شده باشد در شمار اراضی ملی قرار نمی گیرد و مالکیت افراد بر آن کاملاً قانونی است. این را هم اضافه کنیم که اگر زمینی بعد از شناسایی و تشخیص و طی مراحل قانونی جزء زمین های ملی قرار گیرد، بر اساس قانون آگهی می شود تا دیگران نسبت به آن ادعای حق و مالکیت نداشته باشند.

مجازات تصرف عدوانی اراضی ملی

هرچند به نظر می رسد قانون گذار باید شدت عمل بیشتری برای افراد در صورت تصرف عدوانی اراضی دولتی قائل باشد اما در عمل مشاهده می کنیم میزان مجازات تعیین شده برای این افراد بسیار کمتر از چیزی است که انسان تصور می کند. مجازات متصرفان غیرقانونی اراضی دولتی به صورت ذیل است:

  • یک ماه تا یک سال حبس تعزیری
  • بازگرداندن وضع زمین به حالت سابق (تخریب بنا و قطع درختان)

البته یک مسئله مهم در خصوص مجازات تصرف عداونی اراضی دولتی وجود دارد و آن هم احتمال ارتکاب به سایر جرائم در کنار این جرم است که باعث می شود مجرمین به مجازاتی فراتر از مجازات فوق محکوم شوند. در واقع اغلب کسانی که مبادرت به تصرف عدوانی اراضی دولتی می کنند برای قانونی جلوه دادن اقدامات خود، مبادرت به کلاهبرداری و یا جعل سند نموده و در کنار این ها ممکن است به پرداخت رشوه و استفاده از سند مجعول نیز متهم شوند. بنابراین می توان دریافت که اتهام نهایی بسیار فراتر از مواردی است که بیان کرده ایم.

نحوه شکایت از جرم زمین خواری

بسیاری از مردم در صورت مشاهده جرم زمین خواری صرفاً به ادعای تأسف اکتفا نموده و از کنار تجاوزات غیرقانونی اشخاص رد می شوند اما بهتر است باچگونگی شکایت از زمین خواران آشنا شوید. افرادی که متوجه جرم زمین خواری شده اند و یا به دنبال زمین خواری افراد دیگر متحمل خساراتی شده اند می توانند به دادسرا یا کلانتری محل مراجعه کرده و شکواییه خود را در قالب رفع تصرف عدوانی اراضی ملی تنظیم نمایند.

نکاتی در خصوص جرم زمین خواری

  • جرم زمین خواری را می توان در خصوص تصرف غیرقانونی زمین های دولتی، جنگل ها، مراتع، حریم رودخانه ها، دریاها، کوه ها و … مطرح نمود با این حال عنوان شکواییه باید به صورت رفع تصرف عدوانی اراضی دولتی باشد.
  • تصرف عدوانی اراضی ملی جرمی مستمر قلمداد می شود و تا زمان رفع آثار، ادامه دارد.
  • رسیدگی به جرم زمین خواری خارج از نوبت رسیدگی می شود.
  • مقام قضایی می تواند تا زمان صدور حکم، دستور توقف عملیات متجاوز یا متهم را صادر نماید.
  • اگر تعداد متهمین پرونده بیش از سه نفر باشند و در عین حال امارات مختلف حاکی از وقوع زمین خواری باشد قاضی می تواند درخواست بازداشت موقت آن ها را صادر نماید.
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *