تحفیف مجازات در شرب خمر + شرایط دریافت آن

نحوه گرفتن تحفیف مجازات در شرب خمر : یکی از مواردی که بعد از ارتکاب جرم مطرح می گردد امکان تخفیف در مجازات تعیین شده است. قانون گذار امکان تخفیف در مجازات های تعزیری را تعیین نموده و آن ها را در موادی از قانون مجازات اسلامی مورد توجه قرار داده است.

حال سوال این است که آیا امکان تخفیف مجازات شرب وجود دارد یا خیر؟

اگر امکان تخفیف وجود دارد به چه صورت است و اگر وجود ندارد چرا و چگونه می باشد؟ این مسئله را در ادامه توسط وکیل شرب خمر بررسی می کنیم.

مجازات شرب خمر

در قرآن و قانون مجازات اسلامی بیان شده است که مجازات شرب خمر شامل 80 ضربه شلاق حدی می باشد؛ منظور از مجازات حدی این است که میزان آن توسط شرع تعیین شده است و قابل افزایش یا کاهش نمی باشد، بنابراین نمی توان فردی که مقدار زیادی ماده سکرکننده را نوشیده است به مجازاتی بیشتر از 80 ضربه شلاق محکوم کرد. یا فردی که مقدار اندکی از این ماده را مصرف کرده است به میزان کمتری محکوم نمود.

تحفیف مجازات در شرب خمر

البته زمانی می توان یک فرد را به جرم شرب خمر محکوم نمود که ماده مورد نظر سکر آور باشد. در تعریف شرب خمر آمده است که یک ماده مست کننده است و باعث ایجاد مستی در فرد می گردد. منظور از مستی نیز حالتی است که فرد از لحاظ عقلی یا روحی و روانی در حالت نا متعادلی قرار بگیرد. منظور از شرب نیز هر نوع ماده ایست که قابل نوشیدن باشد. بنابراین در تعریف آن می توان به همان مشروبات الکلی اشاره کرد.

آیا امکان تخفیف در مجازات شرب خمر وجود دارد؟

اکنون به سوال اصلی مقاله باز می گردیم که تخفیف مجازات در شرب خمر امکان پذیر است یا خیر؟ در این خصوص باید بگوییم به غیر از توبه هیچ چیزی باعث تخفیف مجازات نمی شود. البته توبه نیز باید دارای شرایط خاصی باشد تا بتوان برای تخفیف مجازات به آن استناد کرد. به عنوان مثال توبه اگر قبل از اثبات جرم صورت گیرد یا اثبات جرم ناشی از اقرار متهم باشد. علاوه بر اقرار، نسبت به جرم ارتکابی نیز توبه نماید احتمال تخفیف در مجازات وجود دارد.

وکیل کیفری : اگر فردی در معابر و مکان های عمومی شرب خمر نماید علاوه بر 80 ضربه شلاق به تحمل 2 تا 4 ماه حبس تعزیری نیز محکوم می شود. در این خصوص اثر توبه نسبت به شرب خمر پذیرفته می شود یا به نظر قاضی رد می گردد؛ اما در مورد حبس تعزیری از آنجا که این میزان حبس جزء مجازاتهای درجه 7 و 8 درج شده در قانون مجازات اسلامی است. با نظر قاضی و در صورت اطمینان از پشیمانی متهم می تواند شامل تخفیف گردد.

چه زمانی توبه در شرب خمر قابل پذیرش نیست؟

برخی از مسائل باعث می شوند تا تخفیف مجازات بر پایه توبه امکان پذیر نباشد. یا پذیرش آن توسط دادگاه به سختی صورت گیرد. این موارد عبارتند از:

  • توبه بعد از اثبات جرم با ادله ای به غیر از اقرار و ابراز ندامت متهم
  • توبـه در جرائم متعدد و شرب خمر مدام
  • توبه فردی که صرفاً با هدف رهایی از مجازات زبان به توبه گشوده است. و آثار ندامت در رفتار و کردار او مشاهده نمی شود .

در توضیح تحفیف مجازات در شرب خمر باید بگوییم که اگر متهم تا زمان اثبات جرم زبان به توبه باز نکند به گونه ای عدم ندامت خود را اظهار می کند. همچنین اگر یک بار با استفاده از توبه از مجازات شرب خمر رهایی یافت اما بار دیگر به همین علت دستگیر شود دیگر نمی تواند با استناد به توبه، درخواست تخفیف مجازات دهد. همچنین اگر قاضی تشخیص دهد که توبه متهم صرفا برای رهایی از مجازات است و واقعی نمی باشد الزامی به پذیرش توبه متهم ندارد و می تواند مجازات مقرر را برای او وضع نماید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *