نحوه گرفتن سند برای ملک اوقافی
گرفتن سند برای ملک اوقافی ، برای املاک وقفی چگونه سند رسمی بگیریم ؟؟ ملک اوقافی یکی از انواع املاک در ایران است. این املاک هرچند از حیث معنوی ارزش فراوانی دارند اما به علت ابهامات بسیار زیادی که در قوانین مربوط به خرید و فروش آن ها وجود دارد و همچنین به علت عدم تمایل مردم به خرید آن ها، ارزش کمتری در مقایسه با املاک شخصی دارند. در کنار همه این موارد برخی از افراد از همین قیمت پایین تر استفاده کرده و سعی می کنند از این طریق صاحب ملک شوند.
گرفتن سند برای ملک اوقافی با گرفتن سند برای املاک شخصی متفاوت است بنابراین اگر تصمیم به گرفتن سند برای ملک اوقافی دارید بهتر است با مطالعه این مقاله وکیل شاه مرادی را همراهی کنید.
ملک اوقافی را بشناسید
پیش از پرداختن به مباحث حقوقی این موضوع بهتر است با ملک اوقافی آشنا شوید. طبق تعریف قانون از ملک اوقافی این املاک به املاکی گفته می شوند که :
زمین آن ها توسط یک شخص دیگر وقف شده و در اختیار سازمان اوقاف قرار گرفته است تا مورد بهره برداری قرار گرفته و درآمد حاصل از آن در مصارف معینی خرج گردد. بنابراین می توان این املاک را فروخته و اجاره داد تا خریداران قادر به اعمال برخی از تغییرات روی زمین بوده و صاحب عین منفعت به شمار روند اما اجاره مربوطه را به حساب سازمان اوقاف واریز کرده و از این طریق هم خود را از اعیان مربوطه بهره مند کنند و هم سازمان اوقاف را برای انجام برخی از مخارج در مسیر مشخص یاری کنند. بنابراین سند ملک اوقافی در قالب یک سند شش دانگ تنظیم نمی شود و با اسناد مربوط به املاک شخصی متفاوت است.
اوقافی بودن یا نبودن ملک را تعیین کنید
تعیین کردن اینکه یک ملک اوقافی است یا خیر کار راحتی است و صرفاً نیاز به پرس و جو دارد. بهتر است در ابتدا به محلی مراجعه کنید که ملک اوقافی در آن قرار دارد. پرس و جو کردن از اهالی محله می تواند یک گزینه سریع، ایده آل و البته احتمالی می باشد برای اینکه متوجه شوید ملک مربوطه اوقافی است یا خیر؟ در وهله دوم می توانید علاوه بر مردم محله به مشاورین املاک همان محدوده نیز مراجعه کنید. پرس و جو از سازمان اوقاف نیز راه حل دیگری است که می تواند کارساز باشد. اگر هیچ کدام از این موارد با نتیجه قطعی همراه نبود به سند ملک اوقافی نگاه کنید. مالکیت بر اعیان به معنای اوقافی بودن ملک است.
شرایط حاکم بر خرید و فروش ملک اوقافی را مطالعه کنید
همانطور که گفتیم شرایط خاصی بر خرید و فروش ملک اوقافی حاکم است و این موارد را باید در زمان گرفتن سند برای ملک اوقافی نیز در نظر داشته باشید. مهمترین شرط حاکم بر این مسئله این است که طی خرید و فروش، قرار نیست زمین یا همان عرصه ملک اوقافی به اسم شما دربیاید اما اعیان یا هر نوع تغییری در آن را می توانید اعمال کنید. بنابراین شما صاحب اعیان یا ساختمان بنا شده در ملک می شوید اما به عنوان یک مستاجر در زمین موقوفی به سر می برید. البته این مورد را هم به یاد داشته باشید که مبلغ اجاره زمین های موقوفی به شدت پایین است. به عنوان مثال اجاره یک زمین بزرگ در بهترین مناطق شهرهای بزرگ نیز ممکن است به 300 هزار تومان هم نرسد .
تنظیم سند ملک موقوفی
برای ملک موقوفی نیز می توان همانند املاک شخصی سند گرفت اما سند مرتبط با این املاک کاملاً متفاوت از املاک شخصی است ؛ چرا که می توانید برای املاک شخصی مبادرت به انتقال یا دریافت سند رسمی نمایید اما این امکان در خصوص املاک موقوفی وجود ندارد و یا صرفاً در موارد محدودی اعمال می شود.
این موارد به قدری محدود هستند که بیشتر جنبه شانس پیدا کرده و هر کسی شانس خریدن عرصه و اعیان یک ملک موقوفی را به دست نمی آورد بویژه اینکه قیمت این املاک بسیار پایین بوده و حتی به میزان 20 درصد نیز از سایر املاک کمتر است. به هر حال شما می توانید یک سند عادی در خصوص ملک اوقافی دریافت نموده و در همان سند نیز صاحب اعیان شده و به عنوان مستاجر در زمین موقوفی به سر ببرید. مدت اجازه زمین نیز به مدت 99 سال است اما نشانه تملیک نخواهد بود .
با مشاور حقوقی و وکیل حرفه ای مشورت کنید
باتوجه به اینکه قرار است هزینه های زیادی را متحمل شوید تا صاحب اعیان یک ملک اوقافی شوید بهتر است از کسانی که سر رشته زیادی در این مسائل دارند کمک بگیرید. مشاور حقوقی و وکیل حرفه ای ملکی بهترین نمونه های ممکن برای مراجعه و دریافت مشاوره هستند. باتوجه به فراز و نشیب های بسیار زیادی که در امر خرید و فروش ملک و املاک وجود دارد بنابراین بهتر این است تا در هر صورت، اعم از خرید و فروش ملک شخصی یا اوقافی و یا گرفتن سند برای ملک اوقافی و املاک شخصی به وکلای متبحر در این زمینه مراجعه کنید و یا حداقل از دریافت یک مشاوره حقوقی اصولی و کاربردی غافل نشوید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.