وکیل جرم اختلاس
وکیل جرم اختلاس : اختلاس از جمله جرائم مهمی است که در تمام کشورها دارای مجازات سنگین می باشد ، می توان گفت علت جرم انگاری این عمل با توجه به آنکه ذاتاً نوعی خیانت در امانت محسوب می شود ، جلوگیری از سوء رفتار های احتمالی کارمندان علیه اموال دولتی می باشد . تخصصی بودن دعاوی مربوط به اختلاس و مجازات سنگین جرم مذکور ایجاب می نماید که قبل از هرگونه دفاع از خود در مقابل این اتهام ، اقدام به اخذ مشاوره حقوقی از وکیل متخصص جرم اختلاس نمایید .
ماهیت جرم اختلاس
اختلاس در لغت به معنای جدا کردن و ربودن است .
اختلاس در اصطلاح حقوقی :
“چنانچه کارمندی عمداً اموال و اسناد دولتی یا اشخاص توسط مستخدمین و کارمندان قوای سه قوه و ارگان های عمومی که برحسب وظیفه در اختیار مرتکب قرار گرفته است ، به نفع خویش یا دیگری برداشت یا تصاحب نماید “.
هر جرمی از سه عنصر تشکیل می شود که عبارتند از : عنصر قانونی ، عنصر مادی و عنصر معنوی یا روانی . جرم اختلاس نیز از این قاعده مستثنی نیست ، بدیهی است تا زمانی که عناصر تشکیل دهنده جرمی توسط مرجع صالح رسیدگی کننده احراز نشود ، صدور حکم و مجازات مرتکب بر اساس آن فاقد وجاهت قانونی و برخلاف اصول کلی حقوقی و عدالت است . در این مقاله اختصاراً به تبیین این عناصر پرداخته شده است .
عنصر قانونی جرم اختلاس
عنصر قانونی به معنی پیش بینی ضمانت اجراء ارتکاب جرم توسط قانونگذار است . به عبارت دیگر تا زمانی که فعل یا ترک فعلی توسط قانونگذار جرم شناخته نشده باشد ، نمیتوان کسی را به اتهام ارتکاب آن مجازات نمود . تنها مستند قانونی جرم اختلاس ماده ۵ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا اختلاس و کلاهبرداری می باشد ، البته قانونگذار در برخی قوانین نیز اعمالی را اختلاس یا در حکم آن دانسته و مورد جرم انگاری قرار داده است از جمله این موارد می توان به مواد ۸۳ ، ۸۴ و ۱۱۹ قانون مجارات نیرو های مسلح اشاره نمود .
عنصر مادی جرم اختلاس
به تحقق رفتار مجرمانه در عالم واقع عنصر مادی جرم گفته می شود ، در هر جرمی عنصر مادی از سایر جرائم متفاوت است ،در جرم اختلاس رفتار مجرمانه ( برداشت ،تصاحب و تلف اموال ) می باشد ، عنصر مادی گستره وسیعی دارد که بیان تمام نکات آن از حوصله این مقاله خارح است ، لکن برخی از مهم ترین نکات عنصر مادی جرم اختلاس به شرح ذیل است :
- موضوع جرم اعم از اموال منقول و غیر منقول است ،
- اسناد اعتباری ، حواله جات و سهام شرکت ها می تواند موضوع جرم مذکور قرار گیرد
- وجود رابطه استخدامی مابین مرتکب با یکی از ارگان های دولتی از شروط اساسی تحقق اختلاس می باشد
- اموال موضوع جرم بایستی به مرتکب جهت انجام وظیفه سپرده شده باشد .
عنصر روانی جرم اختلاس
اختلاس از جمله جرائمی است که باید اراده و عمد در ارتکاب آن احراز شود ، بنابراین چنانچه مرتکب از روی سهل انگاری یا اشتباه اموالی را که حسب وظیفه به وی سپرده شده را تصاحب نماید ؛ نمی توان تحت عنوان اختلاس مجازات نمود .
امید شاه مرادی وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.