بغی چیست؟ وکیل فساد فی الارض
وکیل بغی و فساد فی الارض و مجازات این جرم در قانون : در نظام حقوقی ایران دو جرم بغی و افساد فی الارض از جمله جرائمی مشمول مجازات حد هستند که قانونگذار نسبت به آنها سخت گیری زیادی داشته و برای مرتکبین این دست جرائم به سختی قائل به تخفیف یا هرگونه سهل گیری می شود. بنابراین حتی وکالت در این دسته جرائم نیز نیاز به داشتن سطح بالایی از دانش حقوقی است. و به نظر می رسد تنها وکلایی در این زمینه موفق هستند که علاوه بر دانش ، تجربه لازم را هم داشته باشند. در ادامه با وکیل شاه مرادی همراه باشید .
بغی چیست
همانطور که از ماده ۲۸۷ قانون مجازات اسلامی می توان فهمید بغی به معنی گروهی است که علیه اساس نظام قیام مسلحانه نماید .
سه عنصر ضروری بغی
اول
گروه بودن ، بنابراین چنانچه این اقدام توسط یک نفر صورت گیرد شامل این ماده نمی گردد.
دوم
قیام علیه اساس نظام : اگر گروهی مسلحانه اقدام به اعمالی نمایند هرچند منجر به برهم خوردن نظم جامعه گردد. ولی قصد اعضای گروه از بین رفتن نظام جمهوری اسلامی ایران نباشد ، بغی محقق نشده.
سوم
مسلحانه بودن ، یعنی چنانچه گروهی حتی با قصد از بین رفتن نظام اقدام نمایند ولی اعمالشان مسلحانه نباشد مصداق بغی را ندارد. در این شرط نیز ۲ حالت وجود دارد.
یک : استفاده از سلاح : که مجازات آن اعدام است.
دو : عدم استفاده از سلاح و درگیری مسلحانه که حبس تعزیری به دنبال دارد.
فساد فی الارض
در مورد این جرم باید گفت که جرم انگاری آن در ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی صورت گرفته است. اما مصادیقی از آن در سایر قوانین نیز ( مانند قانون قاچاق کالا و ارز ) به چشم می خورد .
اخلال شدید در نظام عمومی کشور ، نا امنی یا ورود خسارت عمده به تمامیت جسمانی اشخاص یا اموال خصوصی و عمومی و اشاعه فساد و فحشا موجب انتساب این جرم به مرتکب می شود. خواه این اعمال به صورت مباشرت باشد یا مشارکت
معاونت در افساد فی الارض
در مورد معاونت در افساد فی الارض باید گفت ۲ فرض وجود دارد :
فرض اول : که همان معاونت در فساد فی الارض است که مطابق بند الف ماده ۱۲۷ قانون مجازات اسلامی مرتکب به حبس تعزیری درجه ۲ یا ۳ محکوم می شود. به عنوان مثال کسی دیگری را ترغیب نماید مرتکب کلاهبرداری شود. و در نتیجه مباشر به صورت گسترده مرتکب کلاهبرداری شود. به گونه ای که مصداق فساد فی الارض یابد .
فرض دوم : که در ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی پیش بینی شده است. شخصی در انجام جرائمی که باعث اخلال شدید در نظام و در نتیجه آن فساد فی الارض می شود. معاونت نماید به عنوان مثال شخصی که دیگری را ترغیب نماید تا بطور گسترده اقدام به کلاهبرداری نماید. در این صورت معاون نیز ، مانند مباشر طبق ماده مذکور به اعدام محکوم می گردد .
مقید بودن افساد فی الارض
جرم افساد فی الارض یک جرم مقید به نتیجه است. توضیحاً آنکه اگر نتیجه که همان اخلال شدید در نظم عمومی کشور ناامنی به ورود خسارت عمده به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی یا اشاعه فحشا در حد وسیع نگردد. جرم فساد فی الارض ما هم محقق نمی شود .
مصادیق خاص فساد فی الارض
این جرم چه در قانون مجازات اسلامی و چه در قوانین دیگر دارای مصادیقی می باشد. که ذیلاً به عنوان نمونه ۲ مورد آن بیان شده است :
- از جمله صورت خاص جرم افساد فی الارض می توان به ماده ۳۰ قانون قاچاق کالا و ارز اشاره کرد. که بیان داشته چنانچه ارتکاب جرم قاچاق کالا چه انفرادی و چه سازمان یافته به قصد مقابله با نظام یا با علم به موثر بودن آن علیه نظام صورت گیرد. و منجر به اخلال گسترده در نظام اقتصادی کشور شود مرتکب به مجازات فساد فی الارض محکوم می گردد .
- ماده ۲ قانون اخلالگران در نظام اقتصادی که بیان داشته چنانچه اعمال مذکور در ماده فوق الذکر و قصد ضربه زدن با نظام یا با علم به موثر بودن این اعمال باشد، مرتکب به حد تعیین شده برای جرم فساد فی الارض که همان اعدام است محکوم میگردد .
امید شاه مرادی – وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.