داوری در طلاق و شرایط آن!
داوری در طلاق چیست ؟ و چه شرایطی دارد ؟ در قوانین کنونی ، داوری خانوادگی تنها در دعوی طلاق ، اجباری می باشد. و در سایر دعاوی مربوط به خانواده حکمیت اختیاری می باشد . اجباری بودن داوری در طلاق را می توان مربوط به ماده واحده قانون اصلاح مقررات طلاق مصوب سال ۱۳۷۱ دانست که همین حکم در ماده ۲۹ قانون حمایت از خانواده مصوب سال ۹۱ نیز در طلاق غیر توافقی تکرار شده است. و در طلاق توافقی نیز زوجین را به مراکز مشاوره خانواده موضوع ماده ۱۷ آن قانون ارجاع نموده. که در حقیقت می توان گفت این مراکز در طلاق های توافقی جایگزین نهاد داوری در طلاق های غیر توافقی شده اند. در ادامه با توضیحات وکیل متخصص طلاق توافقی همراه باشید …
حکم شرعی طلاق
طلاق همیشه و در همه حال امر مذمومی نیست و می توان گفت گاهی ممدوح هم هست . از نظر فقهی گاه طلاق واجب و گاه مستحب است و البته در مواردی نیز می توان به حرام یا مکروه بودن آن نیز قائل شد . تأخیر در طلاق واجب و مستحب روا نیست .
طلاق واجب
طلاق زن لعان یا ظهار شده است که در این صورت اگر زن مظاهره به حاکم رجوع کند ، حاکم ( قاضی دادگاه ) مرد را مخیر می کند که یا کفاره پرداخته و به همسرش رجوع کند یا وی را مطلقه سازد. چنانچه مرد کفاره نپردازد طلاق زن واجب می باشد . البته شایان ذکر است که در مورد لعان برابر قانون مدنی و قول مشهور فقهای امامیه ، طلاق لازم نیست و با تحقق لعان ، جدایی حاصل می گردد .
طلاق مستحب
طـلاق در صورتی که زوجین با هم اختلاف دارند و به اصطلاح در حال” شقاق” هستند و امیدی به آشتی وجود ندارد ، مستحب است .
طلاق مکروه
به نظر می رسد آنچه در روایات از مذمت طلاق وارد شده است. ناظر به طلاق مکروه است که به حالتی کفته می شود که زوجین از نظر اخلاقی با یکدیگر اختلاف چندانی ندارند. و مطلوب آن است که با حکمیت به صلح و سازش برسند .
این تفکیک بین انواع طلاق در عمل به آسانی ممکن نیست به همین علّت ارجاع به داوری راهی مطمئن جهت پیش گیری از طلاق ، در نظر گرفته شده است .
داوری در طلاق برخی از کشور های اسلامی
در مقایسه مقررات داوری برخی کشور های اسلامی از جمله اردن ، لیبی ، مصر ، مغرب و یمن ، نکات ذیل قابل ذکر است :
- تعیین داوران زوجین به عهده دادگاه است که بایستی از اقوام زوجین انتخاب شود. این ویژگی سبب می شود زوجین در خصوص انتخاب داوران دچار تصنع و اضطرار نشوند.
- درست است که در شرایط داوران ویژگی هایی مانند عدالت و قدرت بر مصالحه ، انتخاب داوران را سخت می کند. لیکن احتمال موفقیت آنان را برای ایجاد صلح و سازش افزایش می دهد.
- محدود شدن انتخاب داوربه طلاق غیر توافقی میتواند از اطاله دادرسی جلوگیری نماید.
- تعیین داور سوم در صورت عدم توافق داوران می تواند برای هدف داوری موثر باشد. به ویژه اگر دادگاه بخواهد از نظر داوران تبعیت نماید
- تعیین مهلت داوری در این کشورها به جهت جلوگیری از اتلاف زمان است .
امید شاه مرادی وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.