وکیل مدافع حقوق شاکی

وکیل مدافع حقوق شاکی  : تظلم و دادخواهی اشخاص در یک مرجع بی طرف همیشه و در ادوار مختلف تاریخی دغدغه خاطر انسان ها و جوامع بشری بوده است ، شخص اعم از حقیقی و حقوقی که به دستگاه قضا ، التجاء می آورد خواهان احقاق حق خود در کمترین زمان ممکن با رعایت انصاف و موازین عدالت از سوی محکمه است که در مراحل مختلف دادرسی از سوی افراد و مقامات مسئول مستلزم پیگیری شایسته می باشد . لذا جهت تضمین حقوق شاکی ، حضور و همراهی وکیل مدافع حقوق شاکی ضروری به نظر می رسد .

مفهوم شاکی

واژه شاکی در لاتین معادل Complainant و در عربی مترادف با مجنی علیه نیز به کار رفته است و در اصطلاح حقوق کیفری به شخصی که از وقوع جرمی متحمل ضرر و زیان شده و یا حقی از قبیل قصاص پیدا کرده و آن را مطالبه می کند مدعی خصوصی و شاکی نامیده می شود . تعقیب دعوی کیفری و اقامه شکایت به عهده فرد بزه دیده است ، زیرا شکایت کننده به واسطه ضایع شدن حق خویش این را برای خود مسلم دانسته و با حضور به مراجع ذی صلاح جهت احقاق حق اعلام شکایت می نماید این موضوع خطراتی را برای شاکی به دنبال می آورد که لزوم حمایت از شاکی را در سیستم قضایی روشن می کند که معمولا سه نوع حمایت از شاکی در این مورد مطرح می شود :

  1. حمایت از شاکی بلافاصله پس از تحقق جرم از قبیل حمایت‌های پزشکی ، روان شناختی و همچنین در مرحله طرح دعوا
  2. حمایت از شاکی در مرحله دادرسی از قبیل تفهیم حقوق و فراهم آوردن نیازهای حقوقی
  3. حمایت از شاکی در مرحله تأمین ضرر و زیان از قبیل تأمین خسارت زیان دیده از منابع دولتی

تاریخچه حمایت از حقوق شاکی

اصطلاح «بزه دیده شناسی» یکی از مفاهیمی است که درباره معنای آن میان دانشمندان علوم اجتماعی از جمله جرم شناسان ، جامعه شناسان و روانشناسان همواره مورد بحث قرار گرفته است . خاستگاه این مباحثه ها اغلب به این اختلاف نظر اساسی باز می گردد که چه کسی برای نخستین بار این اصطلاح را به کار برده و چه معنایی از آن را در نظر داشته است .

وکیل مدافع حقوق شاکی

در این میان از آنجا که جرم شناسان بیش ترین سهم را در رواج دادن این اصطلاح به منزله یک حوزه مطالعاتی خاص داشته اند ، نظر غالب این است که اصطلاح مذکور در اصل به حوزه مطالعاتی خاصی برای بررسی رابطه میان قربانی جرم و بزهکار باز می گردد که از دهه هفتاد میلادی به حوزه وسیع تری فراتر از قربانیان جرم به ویژه در قلمرو قربانیان نقض های حقوق بشری نیز گسترانده شده است . «بزه دیده شناسی» بدون هیچ بحث و تردیدی شاخه ای از جرم شناسی به شمار می رود . بزه دیده شناسی به هر مسئله ای که مربوط به بزه دیده باشد ، از جمله شخصیت بزه دیده ، ویژگی های زیست شناختی ، روان شناختی و اخلاقی او ، مشخصه های اجتماعی- فرهنگی اش، روابطش با مجرم و بالاخره مشارکتش در وقوع جرم ، توجه می کند .

هدف شاکی از شکایت

هدف شاکی و متضرر از جرم در طرح شکایت احقاق حق خود می باشد که به نوعی از دادستان می خواهند تا حقوق ضایع شده ی آنها را استیفاء نماید لذا اقدام به شکایت ، نوعی استیفای حق در اعمال آن مستلزم داشتن اهلیت استیفا است اگر شاکی یا مطالبه کننده حق ، شخصی محجور ، صغیر ، یا غیر رشید باشد طرح شکایت و مطالبه آن باید حسب مورد توسط ولی یا قیم آن به عمل آید و بدیهی است در صورتیکه مجنی علیه ولی یا قیم نداشته باشد یا اینکه دسترسی به ولی و یا قیم وی نباشد و تا دسترسی به ولی یا قیم آنان بیم آن می رود که موجب اتلاف یا اضرار زیاندیده گردد ، دادستان می تواند قیم موقت تعیین کرده یا در صورت لزوم راساً اقدام نماید .

مفهوم شکایت

شکایت عبارت است از اظهار و اعلام شخصی که در اثر عمل مجرمانه ، متضرر از جرم محسوب و با مراجعه به مراجع قضایی یا مراکز انتظامی تعقیب موضوع را به منظور جبران ضرر و زیان وارده و مجازات مرتکب را درخواست می نماید که این شکایت دونوع است : کتبی و شفاهی ؛ منظور از شکایت شفاهی ، شاکی یا وکیل او نزد مرجع صالح حاضر و حضوراً موضوع را مطرح می کنند ، بنابراین شکایات تلفنی را نمی توان شکایت تلقی کرد .

برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه یا موضوعات مشابه می توانید به قسمت های دیگر این وب سایت مراجعه نموده یا از طریق راه های ارتباطی با وکیل شاه مرادی تماس برقرار نمایید .

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *