مشاور حقوقی استرداد هدایا نامزدی
مشاور حقوقی استرداد هدایا نامزدی : موضوع نامزدی یکی از مباحث حقوق خانواده است که در خصوص شرعی بودن و آثار و احکام مترتب بر آن نظرات مختلفی ارائه گردیده است در حقوق موضوعه (قانون مدنی) قانونگذار ما نامی از این نهاد یا تأسیس برده و آثار و احکامی را پیش بینی نموده است ، لکن در قانون مدنی تعریفی از نامزدی نشده است ولی مسلماً به مرحله ای قبل از ازدواج اطلاق می گردد و در اصطلاح عرف، نامزدی به موردی گفته می شود که از طرف مردی نسبت به زنی خواستگاری صورت پذیرد که بعداً با او ازدواج نماید. در این دوران ممکن است هر یک از طرفین هدایایی به دیگری بدهند ، در این صورت چنانچه نامزدی بهم بخورد و منتهی به زوجیت مابین طرفین نگردد ، هدیه دهنده تحت شرایطی می تواند استرداد هدایای خود را بخواهد ، لذا پیشنهاد می گردد قبل از هرگونه اقدام جهت اطلاع از امکان استرداد هدایا ، مشاور حقوقی لازم را در این زمینه از وکیل استرداد هدایای نامزدی کسب نمایید .
ماهیت حقوقی استرداد هدایا
همان طور که میدانیم یکی از مباحثی که در دوران نامزدی قابل بحث بوده و از ارزش و اهمیت خاصی برخوردار می باشد بحث استرداد هدایای دوران نامزدی می باشد ، هدیه با این که قسمتی از هبه می باشد لکن دارای تفاوت هایی هستند که مهم ترین آن این است که هدیه عموماً بر اموال منقول اطلاق می شود و در مورد اموال غیر منقول لفظ هدیه به کار نمی رود ، از قرائن و سیاق ماده 1037 صحت این تفاوت را می توان استنباط نمود آنجا که مقرر می دارد :
( اگر عین هدایا موجود نباشد ، مستحق قیمت هدایایی خواهد بود که عادتا نگاه داشته است ) چون عدم وجود و یا تلف مال غیر منقول امری نادرست است اصولاً در مورد برخی از اموال غیر منقول نظیر زمین حادث نمی شود . البته به نظر می رسد که مانعی نداشته باشد که نامزد ها در طی دوره نامزدی بتوانند اموال غیر منقول را نیز به عنوان پیشکش به یکدیگر تسلیم نمایند .
امکان استرداد هدایای نامزدی
درصورت برهم خوردن نامزدی آیا امکان استرداد هدایا وجود دارد ؟ با بررسی و مطالعه اجمالی ماده ۱۰۳۷ قانون مدنی میتوان چنین استنباط نمود که قانونگذار ایران هدایای مصرف شدنی و هدایایی که عادتاً نگهداری می شود را تفکیک نموده است. مراد از هدایای مصرف شدنی، هدایایی است که به محض استفاده از عین ، ارزش اولیه از بین رفته و انتفاع از آن با بقای عین مال امکان ندارد.
از بین رفتن مال، به تناسب استفاده ای که از آن می شود، گاه می تواند مادی باشد مانند استعمال یا مصرف لوازم آرایشی وگاه حقوقی است یعنی بهره برداری از مال جز با از دست دادن مالکیت آن امکان ندارد مانند استفاده از پول که با انتقال آن ملازمه دارد ، در خصوص این دسته از هدایا قانونگذار مقرر نموده که اگر نامزدی منتهی به وقوع نکاح نشود و این هدایا مصرف شده باشد امکان استرداد آن وجود ندارد . این حکم غالباً بر پایه و مبنای اراده دهنده هدیه تفسیر می گردد. بدین معنا که وی گر چه این هدایا را به امید ازدواج در آینده تقدیم نموده است لکن جنبه اخلاقی و معنوی آن بیشتر است.
مراد اصلی جلب محبت طرف مقابل بوده است پس میتوان گفت که خواست وی بر این مبنا بوده که هدیه قطعاً بخشیده شود. در مورد هدایای قابل بقاء یا هدایایی که عادتاً نگهداری می شوند، قانونگذار مقرر نموده که دهنده هدیه میتواند با به هم خوردن نامزدی عین هدایای مزبور را استرداد نماید و اگر عین، تلف شده باشد می تواند قیمت زمان مطالبه را بخواهد ، مگر این که بدون تقصیر طرف مقابل تلف شده باشد. این بخش از حکم با مقررات هبه در قانون مدنی مغایر است ؛ زیرا مطابق بند 4 ماده 803 قانون مدنی اگر در عین موهوبه تغییری حاصل شود که به طریق اولی شامل تلف عین هم می شود ، واهب حق رجوع به قیمت را نخواهد داشت .
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.