راهکار های حقوقی توقف عملیات اجرایی ثبت
توقف عملیات اجرایی ثبت چگونه انجام می شود ؟ یکی از نمونه دادخواست های مطرح شده در بسیاری از دوائر اجرای ثبت و دادگاه های عمومی، توقیف عملیات اجرایی ثبت است. توقیف عملیات اجرایی ثبت با توجه به اینکه با اسناد رسمی و لازم الاجرا سر و کار دارد به این راحتی ها صادر نمی گردد. با این حال اگر مدارک لازم برای چنین درخواستی را در اختیار دارید بهتر است زمان را از دست نداده و بعد از گرفتن وکیل ثبت نسبت به طرح دادخواست در این زمینه اقدام نمایید. ما نیز در این مقاله کلیات مربوط به توقیف عملیات اجرایی ثبت را تشریح می کنیم ، با وکیل شاه مرادی همراه باشید…
عملیات اجرای ثبت چیست ؟
در ابتدا باید با این بخش از دوایر ثبتی آشنا شوید. قسمت اجرای ثبت مسئول و عهده دار اجرا و انجام فعالیت هایی است که ناشی از اسناد رسمی و لازم الاجرا می باشد. در این خصوص می توان به انتقال سند رسمی ملک غیر منقول یا وصول چک برگشتی برای خواهان دعوی اشاره نمود. در واقع دو نوع سند در برابر دوایر اجرای ثبت قابل مطالبه می باشند. یکی اسناد رسمی همانند سند رسمی مالکیت است و دیگری اسناد لازم الاجرا که نیازی به مراجعه به مراجع قضایی برای اجرا ندارند. در این خصوص می توان به وصول چک، سفته و برات اشاره کرد.
اعتراض به عملیات اجرای ثبت
در صورتی که عملیات اجرای ثبت با منافع قانونی یک فرد دیگر تداخل داشته باشد. یا درخواست عملیات اجرایی با استفاده از اسناد جعلی و مواردی مشابه آن باشد. فردی که از این عملیات متضرر می شود باید درخواست خود را در قالب توقیف عملیات اجرایی ثبت به دوایر اجرای ثبت ارائه کند. درواقع تصور کنید یک فرد مالک یک مال غیر منقول است که از طریق ارث به او رسیده است. اما فرد دیگری بدون اخذ اجازه یا نمایندگی از وی مبادرت به فروش مال و با استفاده از مدارک جعلی مبادرت به انتقال سند رسمی نماید. در چنین شرایطی مالک اصلی مال باید درخواست خود را به صورت اعتراض به عملیات اجرای ثبت مطرح کند.
مرجع صالح برای توقیف عملیات اجرایی ثبت
همانطور که در مباحث قبل بیان کردیم مشخص گردید مرجع اصلی برای رسیدگی به این تقاضا و بررسی اعتراض به عملیات اجرایی ثبت، دایره اجرای ثبت است. اما اگر اعتراض کننده دارای سند رسمی یا لازم الاجرا در این زمینه نباشد. باید از طریق دادگاه عمومی مبادرت به طرح اعتراض نماید. نحوه تنظیم درخواست در هر دو واحد فوق یکسان است و هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند. نحوه تنظیم دقیق درخواست حقوقی در مقابل هر دو واحد فوق را در ادامه توضیح داده ایم.
دادخواست توقیف عملیات اجرایی ثبت
برای تنظیم دادخواست در این زمینه به موارد ذیل دقت کنید:
- شما برای اینکه توقیف عملیات اجرایی را درخواست کنید نیاز است تا در ابتدا ابطال اجراییه واحد ثبتی را خواستار شوید.
- در بخش موضوع خواسته به صورت دقیق عنوان (ابطال اجراییه و توقیف عملیات اجرایی) را خواستار شوید.
- اگر اجرای ثبت با ایجاد تغییر در وضعیت ملک یا سند لازم الاجرا همراه شده است. بعد از درج عبارات فوق، عبارت (بازگشت وضع به حال سابق) را هم خواستار شوید.
- درخواست ابطال اجراییه به تنهایی نمی تواند منجر به توقیف عملیات اجرایی شود بنابراین بهتر است از همان ابتدا تمام خواسته های خود را در دادخواست مربوطه درج نمایید.
- درج توقیف عملیات اجرایی بدون درج ابطال اجراییه منجر به رد دعوی می شود.
- از عبارت (ابطال عملیات اجرایی) در دادخواست خودداری کنید. چرا که یک عنوان نادرست است. و به رد دعوی منجر می شود.
- رای دادگاه به صورت دستور صادر می شود و باید سریعاً اجرا گردد.
- این دستور قابل اعتراض یا تجدیدنظر خواهی نیست و اگر فردی نسبت به آن ادعا اعتراض دارد. باید درخواست خود را به صورت جداگانه و از طریق دادگاه حقوقی پیگیری نماید.
- اگر سند رسمی در اختیار نداشته اما مدارک مربوطه را در اختیار دارید. باید در ابتدا یا همزمان با طرح دادخواست مبنی بر ابطال اجراییه و توقیف عملیات اجرایی، دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی را هم مطرح نمایید.
با توجه به پیچیده بودن موضوع از حضور یک وکیل حرفه ای در امور ثبتی و دریافت مشاوره حقوقی توقیف عملیات اجرایی ثبت غافل نشوید. عدم امکان تجدیدنظرخواهی در خصوص رای صادره نیز اهمیت این موضوع را بیش از پیش نمایان می سازد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.