عدّه چیست و چه مدت و شرایطی دارد ؟
شرایط ، نکات و انواع عدّه در وب سایت وکیل شاه مرادی : عده عبارت است از مدت زمانی که تا اتمام آن زنی که عقد ازدواج او منحل شده ، نمی تواند ازدواج کند .
اقسام عدّه :
- عده وفات
- عده طلاق
- عده فسخ نکاح
- عده نزدیکی به شبهه
- عده بذل یا انقضاء مدت در نکاح منقطع
1: عده وفات :
عده وفات چه در ازدواج دائم و چه در ازدواج موقت ، چهار ماه و ده روز است و چنانچه زن باردار باشد ، عدّه وفات تا موقع وضع حمل است. به شرط اینکه فاصله بین فوت شوهر و وضع حمل از چهار ماه و ده روز بیشتر باشد . در غیر اینصورت مدت عده همان چهارماه و ده روز است .
تاریخ شروع عدّه فوت شوهر است . مگر شوهر غایب باشد و زن پس از مدتی از فوت او با خبر شده ، که طبق قول مشهور فقها ، عده وفات از تاریخ آگاهی زن از فوت شوهر ، آغاز می شود .
در عده رجعیه چون زن در حکم زوجه است ، در صورت فوت شوهر در ایام عده ، زن باید از زمان فوت شوهر عده وفات نگاه دارد. اما اگر مرد در عده طلاق بائن یا فسخ نکاح فوت کند. تأثیری در وضع زن نخواهد داشت چرا که متوفی در زمان فوت نسبت به زن بیگانه محسوب می شده است . همین حکم در عده بذل مدت یا اتمام مدت نکاح موقت هم جاری است .
2: عده نکاح دائم یا عده طلاق :
به موجب قانون مدنی عدّه طلاق و عده فسخ ازدواج سه طهر(پاکی) است مگر اینکه زن با اقتضای سن ، عادت زنانگی نبیند که در این صورت عده او سه ماه است .
به حکم ظاهر ، زنی که پنجاه ساله شده است ، یائسه محسوب می شود؛ مگر آنکه خلاف آن ثابت شود ؛ اما اگر زنی ادعا کند که قبل از این سن یائسه شده است باید دلیل ارائه کند .
لازم به ذکر است که در محاسبه عده ، طهر اول هم حساب است ولی هر گاه صیغه طلاق در زمانی جاری شود که زن بلافاصله پس از آن عادت ببیند ، نمی تواند آن را طهر نخست محاسبه کند و باید پس از این عادت ، سه طهر عده نگاه دارد .
3 : عده در نکاح موقت :
عده طلاق و فسخ نکاح و بذل مدت و انقضاء آن در مورد نکاح موقت در زن غیر باردار دو طهر( پاکی ) است مگر اینکه زن با اقتضای سن عادت زنانگی نبیند که در این صورت 45 روز است .
چنانچه زن در زمان طلاق باردار باشد عدّه طلاق چه در ازدواج دائم یا ازدواج موقت ، تا زمان وضع حمل می باشد ؛ به شرط آن که مدت زمان وضع حمل کمتر از مدت زمان عده نباشد ، و الّا همان سه طهر یا دو طهر است .
4 : عده زن باردار :
عده طلاق و فسخ نکاح و بذل مدت و انقضاء آن در مورد زن حامله تا وضع حمل است.
5 : عده زن باکره و یائسه :
زنی که با شوهرخود نزدیکی نداشته و همینطور زن یائسه عدّه طلاق و عده فسخ نکاح ندارد ، ولی عده وفات در هر مورد باید رعایت شود .
6 : عده طلاق در غایب مفقودالاثر
مدت عدّه زنی که شوهرش غایب مفقودالاثر بوده و توسط حاکم مطلقه شده باشد. از تاریخ طلاق ، چهار ماه و ده روز خواهد بود . البته چنانچه غایب مفقودالاثر در زمان عده بازگردد ، حق رجوع دارد .
7 : عده نزدیکی به شبهه :
نزدیکی اشتباهی مرد با زنی که همسرش نیست را نزدیکی به شبهه می گویند. چنانچه در نزدیکی به شبهه اشتباه از طرف مرد باشد و زن از حقیقت امر مطلع باشد. باز هم زن باید عده نگاه دارد. در صورت نزدیکی به شبهه زن شوهردار ، زن باید عده نگهدارد و از نزدیکی با شوهر خود امتناع کند .
تداخل دو عده :
وکیل خانواده : تداخل دو عده مجاز است و ضرورتی ندارد زنی که دو عده بر او واجب شده. هر کدام را به طور جداگانه نگهدارد ، البته در خصوص مطلقه رجعیه چنانچه در طول عده شوهر فوت کند. زن باید از تاریخ فوت عده وفات نگهدارد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره خانواده با ما تماس بگیرید . تلفن تماس : 09123939759
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.