الزام موجر به تعمیر ملک اجاره ای

شرایط و نحوه الزام موجر به تعمیر ات ملک اجاره ای : یکی از درخواست هایی که همه روزه در شورای حل اختلاف و در برخی از موارد در دادگاه های حقوقی مورد بررسی قرار می گیرد. درخواست الزام موجر به تعمیر می باشد. الزام موجر به تعمیر قوانین خاصی دارد و در همه موارد نمی توان او را به این کار ملزم نمود. در این مقاله تصمیم گرفته ایم به بررسی این مسئله بپردازیم. که اصولاً منظور از اجاره، موجر و مستاجر چیست و در چه مواردی می توان الزام موجر به تعمیر را خواستار شد؟ همچنین در این مقاله به دادگاه صالح برای رسیدگی به این موضوع نیز اشاره خواهیم کرد و نکات کاربردی در خصوص این مسئله را بیان خواهیم نمود ، با وکیل متخصص امور ملکی همراه باشید…

اجاره، موجر و مستاجر

یکی از عمده ترین قراردادهایی که همه روزه و بخصوص در فصل تابستان میان افراد منعقد می شود قرارداد اجاره است. در قرارداد اجاره یک فرد در قالب موجر که صاحب مال است ملک خود را در اختیار فرد دیگر که مستاجر نام دارد می گذارد تا مستاجر از منافع ملک استیجاری استفاده کند. بی آنکه مالکیت ملک را به دست آورد.

الزام موجر به تعمیر ملک اجاره ای

به عنوان مثال در اجاره یک واحد آپارتمان مسکونی حق سکونت در آن واحد به مستاجر برای مدت معلوم واگذار می شود. مستاجر نیز موظف است در مقابل، اجاره بها را طبق قانون و قرارداد اجاره به موجر پرداخت نماید. در مدت زمانی که ملک در اختیار مستاجر است ممکن است ملک مورد اجاره نیاز به تعمیر داشته باشد . برخی از این تعمیرات برعهده مالک و برخی دیگر بر عهده مستاجر هستند.

تعمیرات اساسی و الزام موجر به تعمیر ساختمان

طبق قانون موجر صرفاً به تعمیر ارکانی از ساختمان الزام قانونی دارد که ناشی از عملکرد مستاجر نباشد به همین علت اصولاً گفته می شود تعمیرات اساسی ساختمان بر عهده مالک است. به عنوان مثال خراب شدن لوله فاضلاب و ترکیدن آن در بافت اصلی ساختمان تقصیر مستاجر نیست. و موجر باید علاوه بر پرداخت هزینه های تعمیر، نظارت بر این امر را هم برعهده بگیرد . مگر اینکه مستاجر به دریافت هزینه رضایت دهد و آن را کافی بداند اما تعمیرات غیر اساسی برعهده موجر نیست. چرا که اصولاً در نتیجه استفاده مستاجر ایجاد می شوند. به عنوان مثال می توان به شکسته شدن دستگیره درب ورودی یا خراب شدن شیر آب ظرف شویی و مواردی از این قبیل اشاره نمود.

دادخواست الزام موجر به تعمیر و مرجع صالح رسیدگی به این امر

برای تنظیم این درخواست باید به شورای حل اختلاف محل وقوع ملک مراجعه کرد. البته اگر ارزش دادخواست شما بیشتر از 20 میلیون تومان باشد باید به دادگاه حقوقی مراجعه کنید. شاید بپرسید دادخواست الزام موجر به تعمیر یک دادخواست غیرمالی است و چگونه می توان ارزش آن را تعیین کرد؟ اگر شما به حکم دادگاه، شخصاً و با هزینه خود مبادرت به تعمیر ساختمان کنید. می توانید مبلغ پرداختی را از موجر دریافت کنید. اگر هم موجر این مبلغ را پرداخت نکرد می توانید علیه او دادخواست حقوقی تنظیم نمایید.

نکاتی که باید در خصوص الزام موجر به تعمیر بدانید

  • برخی از تعمیرات اساسی ساختمان با توجه به اینکه در نتیجه عملکرد مستاجر بوده اند باید توسط مستاجر انجام شوند. و برخی از تعمیرات جزیی نیز مشروط بر اینکه در ابتدای اجاره وجود داشته باشند باید توسط موجر صورت گیرند. بنابراین این قاعده که موجر صرفاً ملزم به انجام تعمیرات اساسی می باشد. یک قاعده کلی است و برخی از استثنائات را هم در بر می گیرد.
  • دادخواست الزام موجر به تعمیر در محل وقوع ملک رسیدگی می شود. اما دادخواست الزام موجر به پرداخت مبلغ ارائه شده برای تعمیر ساختمان یا عین مستاجره باید در محل سکونت خوانده یا همان موجر به جریان افتد.
  • اگر موجر حاضر به تعمیر نشود مستاجر می تواند اجاره را یک طرفه فسخ کند. و برای دریافت ودیعه نیز از طریق محاکم اقدام نماید.
  • اگر مستاجر بدون اذن دادگاه یا بدون اجازه موجر، دست به اقدماتی در قالب تعمیر بزند نمی تواند هزینه های تقبل شده را از موجر درخواست کند.
  • تشخیص اینکه تعمیرات مورد نیاز از نوع اساسی هستند. یا غیر اساسی و اینکه برعهده موجر هستند یا مستاجر، بر عهده دادگاه است و دادگاه برای این کار ، از کارشناسان رسمی دادگسترس نظر می گیرد.
  • اگر موجر خانه را تعمیر کند بی آنکه به مستاجر خسارت یا ضرر و زیانی وارد گردد مستاجر حق فسخ نخواهد داشت.
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *