انواع اجرت المثل و وکیل مطالبه اجرت المثل

انواع اجرت المثل و وکیل مطالبه اجرت المثل : اجرت المثل از دیرباز و در موارد متنوع و گوناگونی کاربرد داشته و دارد برای تعریف این نهاد می توان گفت زمانی که شخصی از مال یا عمل دیگری بدون وجود قرارداد استفاده نماید به عوضی که در مقابل آن پرداخت می نماید اجرت المثل می گویند . در این مقاله نیز به بحث پیرامون مهم ترین انواع اجرت المثل پرداخته تا به درک روشن تری از ضرورت وجود وکیل پایه یک دادگستری در دعاوی مرتبط با اجرت المثل برسیم .

اجرت المثل انجام عمل

مستفاد از ماده ۳۳۶ قانون مدنی اصل بر عدم تبرع است بنابراین چنانچه کسی برحسب دستور دیگری عملی برای وی انجام دهد که عرفاً برای آن عمل اجرتی باشد یا آن شخص عادتاً مهیای عمل باشد به عبارت دیگر امرار معاش وی غالباً از طریق انجام آن عمل باشد وی مستحق دریافت اجرت عمل خویش می باشد مگر آنکه قصد تبرع عامل ثابت گردد .

وکیل مطالبه اجرت المثل

خواهان در این دعوا کسی است که عمل مورد نظر را انجام داده خواسته وی از دادرسی الزام خوانده به پرداخت اجرت ایام فعالیت یا انجام عمل وی با جلب نظر کارشناس رسمی دادگستری می باشد ، مرجع صالح به رسیدگی در این دعوا دادگاه عمومی حقوقی حوزه قضایی اقامتگاه خوانده می باشد مگر آنکه موضوع دعوا مصداق رابطه کارگر و کارفرمایی موضوع ماده ۹ قانون آیین دادرسی کار باشد که در این صورت مطابق مواد ۱۰ تا ۱۲ قانون مذکور اداره تعاون ، کار و رفاه اجتماعی محلی که آخرین کارگاه در آن واقع است صالح به رسیدگی می باشد .

اجرت المثل اموال مشاعی

بر حسب مقررات مواد ۵۷۶ و ۵۸۲ قانون مدنی تصرف هر یک از شرکا در مال مشترک منوط به اذن شریک یا شرکای دیگر می باشد ، بنابراین چنانچه احدی از شرکا بدون اذن سایرین ، مال مشاع را تصرف نماید هر یک از شرکای دیگر می‌توانند دعوای خلع ید و الزام شریک مذکور به پرداخت اجرت المثل ایام تصرف را تقاضا نمایند .

اجرت المثل عدم تسلیم یا تاخیر در تسلیم موضوع تعهد

چنانچه موضوع تعهد تسلیم مال یا فعل یا ترک فعل متعهد باشد مانند تسلیم موضوع قرارداد یا تنظیم سند و به طور کلی هر تعهدی به غیر از پرداخت وجه نقد باشد اجرت المثل ناشی تخلف ازاین تعهدات مطابق ماده ۵۱۵ قانون آیین دادرسی مدنی ، قابل مطالبه می باشد . مرجع صالح به رسیدگی در این دعوا مطابق ماده ۱۳ قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه حوزه اقامتگاه خوانده یا دادگاهی که عقد در آن حوزه واقع شده یا متعهد می بایست در آن حوزه به تعهد خویش عمل می کرد بنا به انتخاب خواهان ، صالح به رسیدگی می باشند .

اجرت المثل ایام زوجیت

از مشهورترین انواع دعاوی مطالبه اجرت المثل ، مربوط به ایام زوجیت است که زن می تواند از باب کارهایی که در ایام زندگی مشترک انجام داده است از زوج مطالبه نماید ، طرح این دعوا در زمان زندگی مشترک یا فوت زوج و یا در زمان طلاق می باشد ، به عبارت دیگر برای مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت نیاز به درخواست طلاق نیست .

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *