مراحل اعاده دادرسی

اعاده دادرسی چه مراحلی دارد ؟ در صورتی که قصد اعاده دادرسی دارید باید مراحل آن را به خوبی بدانید. این مراحل شباهت بسیار زیادی به طرح دادخواست در دادگاه حقوقی دارد با این حال دو مقوله متفاوت هستند. و نمی توان آن ها را در یک مفهوم بکار گرفت. در این مقاله به بررسی کلیات حاکم بر مفهوم اعاده دادرسی و مراحل آن خواهیم پرداخت. پیشنهاد می دهیم با مطالعه این مقاله وکیل شاه مرادی را همراهی کنید.

اعاده دادرسی به چه معناست؟

اعـاده به معنای بازگردانیدن است و اعاده دادرسی به معنای بازگرداندن یک پرونده برای بررسی مجدد در یک مرجع صالح می باشد. اعاده دادرسی یکی از شیوه های فوق العاده شکایت از آراء دادگاه هاست و با هدف حفظ حقوق محکوم علیه یا فردی که رای صادره بر علیه اوست ایجاد شده است.

مراحل اعاده دادرسی

اغلب اعاده دادرسی صرفاً در خصوص احکام قطعی دادگاه ها امکان پذیر است و در خصوص قرارهای صادره بکار نمی رود.

دادخواست اعاده دادرسی

اولین مرحله از مراحل اعاده دادرسی ، تنظیم دادخواست اعاده دادرسی است. در این خصوص می توان مقوله اعاده دادرسی را به دو بخش دیگر تقسیم کرد که شامل اصلی و طاری نام دارد.

  • اگر درخواست شما به صورت مستقل تنظیم شود اعاده دادرسی اصلی است .
  • اگر در ضمن دادرسی به حکمی به عنوان دلیل استناد شود و شخصی که علیه او حکم صادر شده به آن اعتراض نماید اعاده دادرسی طاری نامیده می شود ( ماده 432 قانون آیین دادرسی مدنی )

مرجع صالح باید پرونده مورد نظر را بررسی کرده و در صورت پذیرش جهات اعاده دادرسی ، نسبت به آن رسیدگی کند. این درخواست مشمول پرداخت هزینه دادرسی است و باید در مهلت مقرر و در مرجع صالح به رسیدگی درخواست گردد. بنابراین بعد از مطالعه درخواست با یکی از قرارهای رد اعاده دادرسی یا قبولی اعاده دادرسی مواجه می شوید.

با صدور قرار قبولی اعاده‌، پرونده از حالت مختومه خارج و مجدداً در دست بررسی قرار می‌گیرد. بدین صورت که برای آن وقت رسیدگی تعیین می‌شود و طرفین آن احضار می شوند و از آن پس همانند سایر پرونده‌ ها با آن برخورد می ‌شود. همچنین تشریفات رسیدگی بدوی یا تجدیدنظر (برحسب اینکه حکم موضوع اعاده‌دادرسی، حکم بدوی قطعیت یافته یا حکم قطعی بوده باشد) نسبت به آن اجرا می شود.

مرجع رسیدگی به اعـاده دادرسـی حقـوقی

بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی، مرجع رسیدگی به درخواست اعاده دادرسی، دادگاهی است که حکم قطعی را صادر نموده است در واقع اگر حکم قطعی توسط دادگاه بدوی (دادگاه نخستین) صادر شده باشد. همان دادگاه به درخواست اعاده دادرسی رسیدگی می کند و اگر هم دادگاه تجدیدنظر حکم قطعی صادر کرده باشد، همان دادگاه مجدداً به تقاضای اعاده دادرسی رسیدگی و حکم مقتضی صادر می کند.

مهلت اعاده دادرسی

قانون آیین دادرسی مدنی در خصوص مهلت اعاده دادرسی حقوقی چنین مقرر نموده است. که مهلت درخواست اعاده دادرسی برای اشخاص مقیم ایران بیست روز و برای اشخاص مقیم خارج از کشور دو ماه است. لازم است بدانید که مدت زمان اعاده دادرسی حقوقی در خصوص احکام حضوری قطعی از تاریخ ابلاغ شروع می شود. و در خصوص احکام غیابی از زمان پایان یافتن مهلت واخواهی یا مهلت تجدیدنظرخواهی خواهد بود.

قابل ذکر است که در صورت رد اعاده دادرسی در مهلت های فوق، اعاده دادرسی مجدد بیفایده است. مگر اینکه اسنادی به دست آید که خارج از مهلت مقرر بوده و در حکم صادره نیز موثر باشند. علت مکتوم ماندن این اسناد باید توسط خواهان اعاده دادرسی ابراز گردد و توسط دادگاه تایید گردد. در چنین مواردی بهتر است حتماً از یک وکیل اعاده دادرسی کمک بگیرید.

جهات اعـاده دادرسـی در امور حقوقی

شما می توانید در صورت اثبات یکی از موارد ذیل در امور حقوقی، درخواست اعاده دادرسی بدهید:

  • موضوع حكم صادره مورد ادعای خواهان نبوده باشد.
  • حكم به ‌ميزان بيشتر از خواسته فرد (خواهان) صادر شده باشد.
  • وجود تضاد در مفاد يك حكم كه ناشی از استناد به اصول يا مواد متضاد باشد.
  • حكم صادره با حكم ديگری درخصوص همان دعوا و اصحاب آن كه قبلا توسط همان دادگاه صادر شده است متضاد باشد بی آنكه سبب ‌قانونی یا شرایط پذیرفته شده دیگری موجب اين مغايرت باشد.
  • طرف مقابل درخواست‌كننده اعاده دادرسی حيله و تقلب را به‌كار برده باشد كه در حكم دادگاه تاثیر جدی داشته است.
  • حكم دادگاه مستند به اسنادی بوده است كه پس از صدور حكم قطعی جعلی بودن آنها ثابت شده باشد.
  • پس از صدور حكم اسناد و مداركی به‌ دست آمده باشد كه دليل حقانيت درخواست‌كننده اعاده دادرسي باشد و ثابت گردد که اسناد و مدارك مورد نیاز در‌ جريان دادرسی، مكتوم بوده و در اختيار متقاضی اعاده دادرسی نبوده است.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *