نکات مهم قرار بازداشت موقت
صفر تا 100 قرار بازداشت موقت : یکی از آراء صادره از دادگاه های کیفری، قرار بازداشت موقت نام دارد.این قرار نتیجه همکاری نیروی انتظامی با دادگاه های کیفری است و به علت های محتلفی صادر می گردد . سوالات مختلفی در خصوص بازداشت موقت وجود دارد و این مسئله باعث شده است تا به تنظیم یک مقاله در این زمینه بپردازیم ، اگر می خواهید با جزییات آشنا شوید پیشنهاد می دهیم با مطالعه این مقاله وکیل شاه مرادی را همراهی کنید .
قرار بازداشت موقت به چه معناست؟
قرار بازداشت موقت یا توقیف احتیاطی عبارت است از سلب آزادی از متهم و زندانی کردن او در طول تمام یا قسمتی از تحقیقات مقدماتی که توسط مقام صالح قضایی صادر می گردد . این قرار شدیدترین نوع قرارهای تأمینی در حقوق جزاست چرا که در قرارهایی همانند کفالت یا وثیقه اگر متهم قادر به معرفی کفیل یا سپردن وثیقه نباشد، بازداشت میشود ، در صورتی که در قرار بازداشت موقت، متهم با وجود امکان معرفی کفیل یا سپردن وثیقه باز هم زندانی میشود .
چه کسی قرار بازداشت موقت را صادر می کند؟
قرار بازداشت موقت باید از جانب یک مقام صالح صادر شده باشد در غیر این صورت قابل اعتراض است. قرار توسط بازپرس یا دادیار صادر می شود. در این شرایط پرونده باید ظرف 24 ساعت برای اظهار نظر دادستان در خصوص لزوم قرار بازداشـت موقت یا عدم لزوم آن ارسال شود .
دادستان می تواند به عنوان مقام بالاتر با قرار صادر شده مخالفت کند ، اگر دادستان با قرار بازداشـت موقت مخالفت نماید باید از نظر دادستان پیروی کرد و متهم آزاد شود. در این شرایط مقام صادر کننده باید قرار دیگری برای متهم صادر کند . در مقابل دادستان نیز مجوز دارد تا از باز پرس تقاضا کند قرار بازداشت متهم را صادر نماید .
ناگفته نماند که باز پرس می تواند با درخواست دادستان مبنی بر صدور قرار بازداشت موقت مخالفت کند. حل اختلاف بین دادستان و بازپرس در این زمینه با دادگاه عمومی و انقلاب محل خواهد بود . اگر میان دادیار و دادستان اختلاف نظری وجود نداشته باشد و قرار بازداشـت برای متهم صادر گردد، این قرار به متهم ابلاغ شده و او ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ حق اعتراض به قرار را دارد .
درچه مواردی قرار بازداشت موقت صادر می گردد؟
توقیف احتیاطی متهم در برخی از موارد اختیاری است بدین معنا که مقام قضایی می تواند با استناد به دلایل قانونی و منطقی درخواست توقیف دهد اما در برخی از موارد الزامی است. در واقع مقام قضایی باید در موارد ذیل برای متهم قرار بازداشت موقت صادر نماید :
- در جرائمی همانند قتل عمد، آدم ربایی، اسید پاشی و محاربه و افساد فی الارض.
- در جرائمی که مجازات قانونی آن ها اعدام یا حبس دایم است.
- در جرائم سرقت، کلاهبرداری، اختلاس، ارتشاء، خیانت در امانت، جعل و استفاده از سند مجعول در صورتی که متهم حداقل یک فقره سابقه محکومیت قطعی یا دو فقره یا بیشتر سابقه محکومیت غیر قطعی به علت ارتکاب هر کدام از جرائم مذکور را داشته باشد .
- در صورتی که آزادی متهم موجب فساد شود .
- در تمام جرائمی که به موجب قوانین خاص تعیین شده باشند همانند تصرف عدوانی، مزاحمت و ممانعت از حق، در صورتی که تعداد متهمان سه نفر یا بیشتر باشد یا در بزه رشوه، هرگاه میزان رشوه از مبلغ ۲۰۰۰۰۰ ریال بیشتر باشد .
نکاتی که باید در خصوص قرار بازداشت موقت بدانید
- این قرار باید کاملاً منطقی باشد و مقام صالح نمی تواند بدون استناد به دلایل منطقی در راستای توقیف متهم گام بردارد .
- مدت اعتراض برای متهم به قرار صادره ده روز است که خارج از نوبت صورت می گیرد.
- مدت زمان قرار بازداشـت موقت نباید از حداقل زمان تعیین شده برای جرم مورد نظر بیشتر باشد .
- متهمی که در بازداشت موقت به سر می برد می تواند در هر ماه از بازداشت خود درخواست تخفیف دهد .
- اگر در جرایمی که در صلاحیت دادگاه کیفری استان هستند تا مدت چهار ماه و در سایر جرائم تا ۲ ماه، به علت صدور این قرار، متهم در بازداشت بسر برد و پرونده او منتهی به تصمیم نهایی در دادسرا نگردد، مقامم صادر کننده قرار، مکلف است تا نسبت به فک یا تخفیف قرار اقدام نماید مگر موجبی برای فک یا تخفیف قرار وجود نداشته باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.