تعیین محل سکونت چگونه انجام می شود ؟

اختیار و وظایف مرد و زن در تعیین محل سکونت و حق مسکن : مستفاد از مواد 1114 و 1005 قانون مدنی ، تعیـین محـل سکونـت در اختیار مرد است. و زن باید در خانه ای که شوهر تعیـین می کند زندگی کند . مگر آنکه اختیار تعیـین محل سکونت به زن داده شده باشد .

چنانچه زن اختیار تعیین مـحل سـکونت را نداشته یا دارای عذر موجهی نباشد. و از رفتن به محلی که شوهر زندگی می کند. خودداری ورزد ، ناشزه محسوب و متعاقب آن نفقه اش قطع می شود .

تعیین محل سکونت

شرط حق تعیین محل سکونت چنانچه به طور مطلق باشد. اعم از انتخاب و تعیـین شهر مـحل سـکونت و تعیین خانه معین است و با یک بار استفاده زوجه از بین نمی رود .

همچنین شوهر حق ندارد زن را ملزم به سکونت در یک خانه با خویشاوندان خود کند. مگر آنکه عرف خلاف یا ضرورت خاص وجود داشته باشد .

لازم به ذکر است که آزادی شوهر یا زن در تعییـن محـل سـکونت مطلق نیست. بلکه محل زندگی مشترک باید با شأن و وضع اقتصادی و نیازهای خانواده تناسب داشته باشد. در صورتی که محل سکونت تعیـین شده از جانب شوهر با شأن زن متناسب نباشد. و عرف آن را متناسب نداند ، زن میتواند از رفتن به آن محل خودداری کند .

دادن اختیار تعیین محل سکونت به زن

اختیار تعیین محل سکونت به زن ممکن است در ضمن عقد نکاح ، اعطا شود و لزومی ندارد. در قالب شرط ضمن عقد نکاح باشد .

امکان ترک منزل از سوی زوجه

اگر بودن زن با شوهر در یک منزل متضمن ضرری برای زن باشد زن می تواند مسکن جداگانه اختیار کند. و در صورت ثبوت مظنه ضرر مزبور ، دادگاه حکم بازگشت به منزل شوهر نخواهد داد. و مادام که زن در بازگشتن به منزل مزبور معذور است ، نفقه بر عهده شوهر خواهد بود . همچنین با احراز چنین شرایطی دادگاه می تواند دستور موقت در تـعیین مسکن جداگانه بدهد .

نکته قابل توجه این است که در خصوص خوف ضرر مالی یا جانی ، زن در اختیار مسکن جداگانه آزاد نیست. به عبارت بهتر در صورت وجود خوف ضرر مالی ، زن نمی تواند بدون تراضی با شوهر یا بدون صدور حکم از محکمه ، مسکن مستقل انتخاب کند .

وجود عذر موجه :

یکی از شرایط اختیار در تعییـن مـسکن جداگانه ، وجود عذر موجه برای زن است. بر خلاف مورد قبل ، در صورت وجود عذر موجه ، زن می تواند بدون اینکه از دادگاه حکمی صادر شده باشد. ، مسکن جداگانه انتخاب کند .

آیا حق تعیین مسکن جداگانه تنها مختص به زن می باشد ؟

حق انتخاب مسکن مستقل که در موارد بالا گفته شد. تنها مختص به زن نیست و مرد نیز با وجود یکی از شرایط بالا می تواند مسکن جداگانه انتخاب کند .

جهت کسب اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره از وکیل خانواده با ما تماس بگیرید . تلفن تماس : 09123939759

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *