اصل جانشینی در عقد بیمه

اصل جانشینی در عقد بیمه : با استنباط از عقد بیمه ، می توان اصولی برای عقد بیمه در نظر گرفت که در ذیل اصل جانشینی بررسی می گردد :

یکی از این اصول اصل جانشینی است : مطابق ماده 30 قانون بیمه مصوب سال 1316 :

بیمه گر در حدودی که خسارت وارده را قبول یا پرداخت می کند در مقابل اشخاصی که مسئول وقوع حادثه یا خسارت هستند قائم مقام بیمه گذار خواهد بود و اگر بیمه گذار اقدامی کند که منافی با عقد مزبور باشد در مقابل بیمه گر مسئول شناخته می شود .

بدیهی است این حق زمانی متجلی می شود که علت یا مسبب خسارت ، شخص حقیقی یا حقوقی باشد نه عوامل و حوادث طبیعی یا فورس ماژور .

علی هذا مطابق این اصل در صورت وقوع حادثه و جبران آن توسط بیمه گر به نفع بیمه گذار ، بیمه گر حق دارد به قائم مقامی از طرف بیمه گذار ( زیان دیده ) به مسبب مراجعه نموده و خسارت پرداختی خود را بازیابی کند .

اصل جانشینی در عقد بیمه

اصل جانشینی در عقد بیمه

حق بیمه گر محدود به مبلغ پرداختی او به بیمه گذار است و در بازیافت خسارت ، اگر دادگاه مسئول حادثه را به مبلغ بیشتری محکوم نماید ، مازاد متعلق به زیان دیده ( بیمه گذار یا ذینفع ) می باشد و البته در موارد ذیل خود بیمه گذار نیز حق مراجعه مستقیم به مسئول حادثه را خواهد داشت :

1-کافی نبودن مبلغ بیمه شده ( مستفاد از ماده 10 قانون بیمه )

2-تعهد بیمه گر دارای فرانشیز باشد

در این حالت ، مبلغ فرانشیز ( درصد خسارتی است که بر اساس توافق خصوصی بر عهده بیمه گذار است ) از مسبب حادثه توسط ذی نفع یا بیمه گذار قابل وصول است .

3-اعمال قاعده نسبی حق بیمه

در صورتی که مالی به کمتر از قیمت واقعی بیمه شده باشد بیمه گر قط به تناسب مبلغی که بیمه کرده است با قیمت واقعی مال ، مسئول خسارت خواهد بود و چنانچه بیمه گذار با قصد تقلب مالی را اضافه بر قیمت عادله در موقع عقد قرارداد بیمه کند عقد بیمه باطل است و حق بیمه دریافتی قابل استرداد نیست ؛ لیکن اگر قصد تقلب بیمه گذار ثابت نشود خسارت به نسبت ارزش مال محاسبه خواهد شد و بیمه گر به هنگام پرداخت خسارت ، ارزش کالای بیمه شده را با ارزش فاکتور مقایسه نموده و اگر ارزش فاکتور کمتر باشد خسارت را مطابق فاکتور محاسبه می نماید و اگر ارزش فاکتور بیشتر باشد قاعده نسبی خسارت اعمال خواهد شد .

اصول دیگر از جمله اصل غرامت ، اصل منع تعدد بیمه و اصل حسن نیت در قسمت های دیگر این وب سایت توضیح داده شده است ، لذا شما عزیزان می توانید برای مطالعه بیشتر به قسمت های مربوطه مراجعه نمایید .

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *